петак, 11. новембар 2016.

Reka Vrelo – svaki metar za po jedan dan u godini



Ovih dana sam provela vreme u prirodi prelepe planine Tare. Ali ono što sam u njenom podnožju pronašla verujem da malo koja zemlja može da u svojim brdima i dolinama otkrije. Malena perućačka reka Vrelo i zvanično je jedinstvena kao najkraća reka u Evropi i jedna od retkih koja svoj tok završava vodopadom. Ali jedno je čitati, a nešto sasvim drugo videti, osetiti i uživati u njenoj lepoti i svežini.

vrelo slapvi restorn
foto Jelena Dilber


Reka Vrelo, kojoj i samo ime govori o izvorištu, izvire iz Tare. Sa ove gorostasne planine voda se od mnogih snegova i kiša sakuplja i kroz pukotine stena koje je vekovima dubila izbija u jakom kraškom izvoru u mnoštvu prelepih vodopada koji šušte skriveni u gustim granama jasena i gorskih javora.

vrelo izvor usp
foto Jelena Dilber


I čim tako jaka, bučna i puna vode sa preko dvesta metara pokulja sa padina Tare, nastavlja da se svetluca na suncu preko kamenja prekrivenog mahovinom koja se zeleni kao da je prekriven najfinijom čojom.

vrelo mahovina
foto Jelena Dilber


Sa leve strane joj se pridružuje potočić, pa se može reći da kao prava reka ima i svoju malu pritoku. I baš na tom mestu nalazi se i stara vodenica, koja je nekada vredno kloparala, ali je danas sva obrasla u bršljan i paprat dok joj se grane jove i jarebike spuštaju po starom drvenom krovu.

vodenica
foto Jelena Dilber
 

Na nekim mestima je rečica toliko plitka i prebira po uglačanom kamenju da vam je teško da zamislite da pravi onako silne vodopade koji huče u šumi na svom izvoru.

vrelo kamenje
foto Jelena Dilber


Sa desne strane nalazi se veliki ribnjak u kome se gaji kalifornijska pastrmka. U velikim bazenima one se hrane i pripremaju za svoj kratki put do Drine. Zato je duž čitavog toka rečice Vrelo pecanje strogo zabranjeno.

vrelo slap iyz ribnjaka
foto Jelena Dilber


Pastrmke se putem slapova iz ribnjaka ispuštaju u Vrelo pa ih možete videti kako slobodno plivaju rekom.

pastrmka u vrelu wikipedia.org
izvor: wikipedia.org


Odavde reka, ispunjena vodom iz ribnjaka postaje malo dublja pa opet snažno žubori na suncu kroz bujno zelenilo dok se nad njom nadvija šumovita Tara.

vrelo sa tarom
foto Jelena Dilber


A onda se njene obale šire i u hladovini bujnih oraha i brestova najlepše je sedeti na nekoj od klupa uz obalu i uživati u mirisima i zvucima prirode, koja, iako izmenjena, ipak čuva svoju iskonsku lepotu.

vrelo kod klupa
foto Jelena Dilber


Uz Vrelo je uvek sveže, čak i po toplom letnjem danu. Malo zbog Tare, koja se, ogromna, nadvija nad rekom, malo zbog same temperature vode, koja obično iznosi samo 10 stepeni. I zaista, ne možete dugo držati ruku u vodi koja kao da vam ledi prste, ma koliko da vas mami njena kristalna bistrina i čisto sitno kamenje prelepih boja.

vrelo ladna
foto Jelena Dilber


Ovde su i dva mosta ispod kojih reka sve više buja i sprema se za svoje slapove koji je lagano vode nizbrdo.

vrelo klupe
foto Jelena Dilber


A onda, u završnici svoga toka, posle 365 metara, zbog čega je i zovu reka “Godina”, počinje njen najlepši deo.

vrelo slapovi restoran
foto Jelena Dilber


Među stablima visokog drveća, oko kojih je izmrvila zemlju, pa ona ostala kao na malenim ostrvima, reka silovito huči i ubrzava svoje vode koje se u peni rasprskavaju kada naiđu na neku prepreku.

vrelo slapovi resto
foto Jelena Dilber

Iznad slapova koji u belini i jakom šuštanju idu ka svom kraju podignute su mnogobrojne drvene terase restorana “Vrelo”, kao da je sve bilo podređeno trudu da se sačuva sklad sa prirodom.

13598839_10210116252688894_739615077_n
foto Jelena Dilber


I dok sedite na nekoj od njih kao da se nalazite u nekom uzavrelom bučnom ćošku sveta. Reka šušti svuda oko vas, a poneka kapljica koja se rasprsne o koren drveta ili kamen otkinut od zemlje poprska vas po ruci.

vrelo restoran
foto Jelena Dilber


I Vrelo, uporno u svom nezaustavljivom putu ka ušću, razliva se preko litice i sa svih strana ide ka svom kraju.

vrelo u drinu ispod restorana
foto Jelena Dilber


A u njegovom središtu, sakupljena sa svih strana, uz buran mlaz sa litice visoke deset metara reka se veličanstveno obrušava u Drinu.

vrelo u drinu
foto Jelena Dilber


I ne zna se da li je vodopad lepši sa obale, dok ostavlja zemlju i snagu koju crpi iz nje ili sa Drine, sa koje se vidi sva njegova lepota dok se stropoštava u zelenu reku.

vrelo u drini
izvor: panoramio.com


Nedaleko odavde je početkom prošlog veka puštena u rad mala hidroelektrana, koja je koristila snagu Vrela i Drine, pomešane u njihovom burnom spajanju. Danas je van upotrebe, ali postoje nade da će se njene turbine ponovo pokrenuti, bar za okolni kraj.

drina he
foto Jelena Dilber


I Drina, sva zelena, talasava i svetlucava na suncu nastavlja dalje da lepotu razliva po svojim obalama. A kada sam čula da je pre nekoliko godina na akciji izbora za sedam svetskih čuda prirode Drina zajedno sa Vrelom proglašena za prvu prirodnu lepotu Srbije, znala sam da sam bila na pravom mestu i da nije ni čudno što su mi ove dve reke toliko osvojile srce da jedva čekam da im se opet vratim.

drina blizu he
foto Jelena Dilber

Нема коментара:

Постави коментар