четвртак, 3. новембар 2016.

Belocrkvanska jezera – sedam dragulja vojvođanske Venecije


U velikoj Belocrkvanskoj kotlini, omeđenoj Vršačkim planinama i gorostasnim Karpatima, nalazi se velika varoš. Sa svih strana je obgrljena rekama. U daljini se plavi Dunav, a izbliza su je obgrlili Karaš i Nera. I baš tamo gde se Nera širi, pa polako spušta i pretvara u bare sa velikim lokvanjima, dremljivo leži Bela Crkva.

Bela Crkva Panorama
izvor: belacrkva.rs

Ovaj živopisni gradić ime je dobio po staroj beloj crkvici na koju su prvi doseljenici naišli. Prelepih živopisnih pejzaža, zelenih bujnih parkova, otmenih baroknih fasada, tradicionalnog Karnevala cveća i dobrih vina, Bela Crkva, zbog svoje neobične lepote prozvana “vojvođanskom Venecijom”, kao mali raj odudara od ravnica i nepreglednih polja žita južnog Banata.


belocrk nera fotografijesrbije
izvor: fotografijesrbije.com

Ali ono što je čini još lepšom i daje posebnu draž jesu jezera koja su se ugnezdila na njenim bujnim zelenim poljima. Ima ih ukupno sedam i ne zna se koje je lepše sa svojom prozirno čistom i zelenom vodom, koja se kao kristal presijava na suncu i bujnim obalama prekrivenim cvećem i drvećem, koje u svako godišnje doba preliva svoje nežne boje u odblesku plavetne površine.

belocrkv iserbia
izvor: isrbija.com

Sva ova jezera su veštačka. Nastala su zbog eksploatacije šljunka sa dna Panonskog basena još početkom 20. veka. Njihova prozirna voda crpi se iz arteških bunara i podzemnih izvora, otud čistoća i bistrina.

belocrkv bela crkva
izvor: belacrkva.rs

Ako im se približite, moguće je videti bogat riblji svet koji živi u plavetnim dubinama. Ovde ćete naći i smuđa, i šarana, i soma, amura i štuku. Pravi mali raj za ribolovce, koji svake godine oraganizuju Lov na soma kapitalca i pokušavaju da obore rekord iz davne 1957, kada je som od 68 kilograma i 2,5 metara bio pravo čudo.

belocrkvanska banaterra
izvor: banaterra.com

Jezera su različite veličine i dubine, ali im je svima zajednička prelepa plava boja koja se lagano mreška pod tihim povetarcem.

Glavno jezero je najbliže Beloj Crkvi. Ono je i najstarije i od njega je počelo izvlačenje šljunka. Danas je najpopularnije za odmor i opuštanje, pa ležati na obali i posmatrati kako se bele jedrilice klobuče nad talasima nošene vetrom, nosi sa sobom dah leta i vrelih dana kada nas priroda svojom toplinom najviše otvara ka sebi.

belocrk glavno
foto Milan Uljmanski

Pa i kad dođe jesen i zažuti se lišće drveća uz obalu, ono kao da tiho šumi u svom spokoju i čeka nove sunčane dane da oko sebe začuje veselu graju.

belocrk glavno1
izvor: belacrkva.com

Vračevgajsko jezero je leti takođe ispunjeno veselim pljuskanjem talasa kupača. Ono je posebno jer ima ostrvo koje kao maleni brod stoji uz obalu i povezano je sa njom drvenim mostom. Na njemu drveće baca veliki hlad pa nema ništa lepše sakriti se od jarkog sunca i posmatrati čamce kako plutaju po mirnoj vodi koja se svetluca pod sunčevim zracima.

belocrkv
izvor: belacrkva.rs

A kad odu svi kupači i cela priroda se obavije tišinom, samo tihi zvuci alasa i njihovih čamaca remete mirnu površinu poput ogledala.

belocrk vracevgajsko
izvor: belacrkva.rs

Šljunkara je najveće jezero. I ono je puno života u toku letnjih dana. I ono ima ostrvo, ali i mnogo skrivenih uvala netaknute prirode. A voda među vrbama koje sa obale spuštaju svoje duge tužne grane u samu vodu, tiho šumi i mami na san, sladak i okrepljujuć, kakav samo priroda ume da napravi kad nas uspavljuje svojim nežnim zvucima.

belocrkv sljunkara listribolov nenad janjicijevic
foto Nenad Janićijević

Pravi mali raj za alase predstavlja Šaransko jezero. I samo mu ime kaže da kao da je predodređeno za ribolov. Oaza mira usred plave vode i visokog zelenog drveća, čini ga pravim biserom među jezerima Bele Crkve.

belocrkv saransko obidjisrbiju
izvor: obidjisrbiju.com

Novo jezero se usamljeno talasa među bujnim drvećem. Zakoni prirode, koja je ovde neometana od strane čoveka, prave burne događaje u biljnom i životinjskom svetu. I samo naizgled je sve mirno. Ispod površine ribe plivaju i povremeno remete površinu vode ne bi li ulovile ponekog insekta, barske kornjače lagano se gegaju po mokroj obali, gladne rode preleću, željne dobrog ručka, dok poneka čaplja strpljivo čeka svoj ulov. I dok uz obalu šume visoki platani, jasenovi i breze, sva priroda buja u svojoj lepoti.

belocrk novo jeyero bela crkva
izvor: belacrkva.rs

Oko Malog jezera biljke su napravile svoje carstvo. Zelena voda koja zadire u ševare i visoku travu bruji od života pod njom. I samo on narušava tišinu koju pokatkad prekine kreketanje žaba ili tiho šuštanje trske koju pravi skrivena ptica.

belocrkv malo jezero bela crkva
izvor: listribolov.info

I tako kroz godine, od proleća kad se sva priroda budi i rascvetava, preko vrućih leta punih života, do jeseni i tihog umiranja prirode, do zime i njene tišine i hladnoće. Pa kad sa istoka zaduva košava, koja nosi vedrinu nebu i studen zemlji i raznosi tanak sneg koji je samo poprašio polja, sva priroda spava, zamotana u svoju tihu izmaglicu i čeka novo buđenje i nova rosna jutra. Pa i jezera, ljuljuškaju se sa svojim hladnim vodama i sanjaju o sunčanim danima i brujanju života na svojim obalama.

belocrk sljunkara pinterest
izvor: pinterst.com

Нема коментара:

Постави коментар