понедељак, 7. новембар 2016.

Korčula – zavičaj Marka Pola


Usred Dalmacije, kao mali dragulj Hrvatskog primorja , smestila se Korčula. Izdužilo se ostrvo sa svojim tamnim šumama i beličastim obalama, pa drema na vrelom suncu. I tek poneki brod koji prođe i pusti svoju duboku sirenu remeti tišinu i šum mora.

korcula lumbarda
izvor: korcula.hr

Legenda kaže da je nekada davno lepu dugokosu nimfu Kerkiru, jednu od sedam kćeri boga reke Asopa, oteo bog mora Posejdon i smestio je na šumovito ostrvo Korčulu. Kada su Argonauti, u potrazi za zlatnim runom, prošli pored njega nazvali su ga Crna Korčula, kao ostrvo crnokose lepotice Kerkire i zbog guste tamne borove šume kojom je celo prekriveno.

I ona je zaista sa mora tamnozelena i sva u prelivima boja četinara, vinograda na padinama, od čijih grozdova se prave najbolja vina grk, prošek, pošip i plavac mali i bezbrojnim maslinjacima rasutim po celom ostrvu.

korcula belo groydje visitkorcula
izvor: visitkorcula.com

Kad joj dođete sa otvorenog mora dočekaće vas strme i visoke stene i nepristupačna obala. Ali među njima se kriju male uvale i sitan pesak, u kojima je more tako plavo da svojim svetlucanjem mami da pođete u zagrljaj talasima. A kad je malo obiđete, naići ćete na veliki zaliv i u njemu, skrivenu i zaštićenu od vetra, Velu Luku.

korcula vela luka velaluka
izvor: vela-luka.hr

Kao što joj i samo ime kaže, ova velika luka prepuna je malih ribarskih barki koje se ljuljuškaju na modrom moru, dubokih uvala među strmim hridima i zelenim plodnim poljima. Lep mali mediteranski grad diše svojim mirnim dahom. Sa mora ga gledaju mnogobrojna ostrvca, od kojih je najlepši Ošjak, prepun malih skrivenih plaža i netaknute prirode.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
izvor: panoramio.com

A iznad grada, na vrhu brda Hum vidikovac sa starim napuštenim utvrđenjem, sa koga puca pogled na Jadran, moćan i plav, sa velikim i malim ostrvima, koja su se kao rasuti biseri otkotrljala po ogromnoj plavoj površini.

korcula vidikovac
izvor: panoramio.com

Sa druge strane protegla se cela Korčula, prošarana krševitim dolinama koje razdvajaju zelena uzvišenja prekrivena gustom borovom šumom. U srcu ostrva nalazi se veliko kraško polje i usred njega gradić Blato. Osim po čuvenim vinima, ovde je najpoznatiji čitav kilometar dug drvored lipa, po dužini drugi u Evropi, u poznatoj Ulici Zlinje. Čak i kad avgustovsko sunce najjače zasija, ovde je hlad i mir, čuju se samo zrikavci koji upotpunjuju miris mora i leta.

korcula blato visitkorcula
izvor: visitkorcula.com

Blato ima dve luke, na severu Prigradicu, a na južnoj obali Prižbu. Ova uvala, skrivena od južnih vetrova i omeđena mnoštvom malih ostrva, miriše na četinare, sasušene borove iglice i so koja se lepi na žal kao bela pena. I na njoj je spokoj spojen sa šumom nehajnih talasa koji zapljuskuju obalu i kliktajem galebova na modrom nebu ispod sunca. A ispred pučina, beskrajna, plava dok oblaci i jedra plove u daljini.

korcula prizba
izvor: prizbaholidays.com

Ali nije Korčula samo netaknuta priroda i mir. Na drugom kraju, tamo gde se more kroz Pelješki kanal uvlači i brže talasa, na malenom isturenom poluostrvu, nalazi se grad sa najburnijom istorijom na ostrvu – Korčula, grad – živi muzej.

korcula-croatia-wallpaper-1210057136
izvor: wallpapers.com

Opkoljen kulama i zidinama koje svedoče o njegovoj važnosti u davnim vremenima, ni danas se ne zna kada je tačno nastao. Legenda kaže da ga je podigao trojanski junak Antenor u 12. veku pre naše ere, koji je i osnivač Padove. Ipak, istorija navodi da je ime dobio od grčkih kolonizatora, ali se prvi put u knjigama spominje u 10. veku, kada je o ovom “zidanom gradu” pisao vizantijski istoričar i car Konstantin Porfirogenit.

korcula via-mea
izvor: via-mea.com

Osvajan i otiman, sa mnogo gospodara i zavojevača, svolu današnju lepotu dobio je u srednjem veku. Statut grada, jedan od najstarijih o ovom delu Evrope je još u 13. veku utvrdio način života u srednjovekovnom gradu i način kako su se gradile kuće, palate i crkve sa bogato ukrašenim baroknim prozorima, vratima i fasadama. Grad je napravljen u obliku riblje kosti da bi na taj način uvek bilo svežeg vazduha i letnjeg mistrala u ulicama, ali i da bi one bile zaštićene od hladne zimske bure. U starom gradskom jezgru skoro svaka kuća je ukrašena kitnjastim grbovima korčulanskog plemstva, biskupa, gradskih knezova i građena od vrničkog i korčulanskog kamena. U periodu renesanse popločani su trgovi i ulice i Korčula je zablistala pravim sjajem. Stari putopisci su je nazivali “izbrušenim draguljem”.

korcula
izvor: kompas.org

Slikovite ulice i trgovi sa renesansnim palatama ono su što čini ovaj prelepi grad posebnim. Bljesak belog kamena pod jarkim suncem i blistavo plavo nebo daju joj čaroban izgled.

korcula1
foto Antonio Šiber

Iz starih vremena je i katedrala Svetog Marka. Ovo moćno zdanje, sa visokim zvonikom, simbolom grada, usidrilo se na glavnom trgu. Posvećena je zaštitniku ostrva i građena je kada je Korčula bila pod mletačkom vlašću. Gradili su je domaći majstori čitava tri veka, a oltar je oslikao čuveni venecijanski slikar Tintoreto.

korcula-000059
izvor: korculatravel.com

Odmah uz nju, u srcu starog grada, nalazi se drugi simbol Korčule – Kuća Marka Pola. Zapravo, nema čvrstih istorijskih dokaza da je on ovde zaista i rođen, ali legenda još uvek navodi da je u toj kući na visokim stepenicama i sa koje se pruža pogled na ceo grad , koji se u belom kamenu kupa pod suncem, a sa druge strane plavetni Pelješki kanal i veliki Pelješac, sav u zelenilu svojih brda, dom čuvenog moreplovca i trgovca.

korcula kuca marka pola
foto Antonio Šiber

Sa druge strane katedrale nalazi se Opatska palata, sa čuvenom Opatskom riznicom umetničkih dela velike vresnosti.

A tu je i palata Gabrijelis, podignuta u 15. veku, u kojoj je danas Gradski muzej, dok dah starih vremena čuvaju ostaci kamenoklesarskih radionica u prizemlju.

korcula katedrala sv marka
izvor: karbuni.com

Ali ono što je na Korčuli najupečatljivije upravo su stare zidine, posivele od vetrova, sunca i soli sa svojih osam kula, koliko ih je ukupno sačuvano. One su oivičavale stari grad izgrađen na malom poluostrvu, koje je sa tri strane zapljuskivalo more.

korcula kompas
izvor: kompas.org
Smatra se da je nekada ceo bio opasan bedemima s kulama i da je dugo imao pokretni most koji ga je spajao sa ostatkom ostrva. I danas postoje dva ulaza u grad: Kopnena i Morska vrata i topovi koji su nekada davno štitili Korčulu.

izvor: korculatravel.com

Od tih osam kula najpoznatija je ona na ulasku u grad i do koje vode čuvene stepenice – Veliki Revelin. Sagrađena je u 13. veku i nalazi se na južnom ulazu.

korcula
izvor: orebic-korcula.hr

Osim nje, poznata je i kula Kanavelić, izgrađena u 15. veku u periodu mletačke vlasti i nazivana je još i Barbarigova kula, po tadašnjem vladaru. Vek kasnije dobija svoje pravo ime po korčulanskom pesniku koji je živeo u kući pored nje.

korcula kula kanavelic
izvor: visitkorcula.com

Treća kula koja se osim ove dve nalazi na grbu grada je kula Zakerjan, takođe sazidana u 15. veku, u vreme kada je Venecija vladala ostrvom. Neobičnog je polucilindarskog oblika i okrenuta je Pelješkom kanalu, sa koga je zapljuskuju talasi i vekovima nagrizaju so i bure.

korcula kula zakerjan prizba holidays
izvor: prizbaholidays.com

Na ovim starim kamenim pločama rađalo se i umiralo, volelo i rastajalo, smenjivali se vladari i dolazili i odlazili razni narodi, ali se uvek čuvala tradicija. Svake godine 29. juna na Dan grada Korčule, od 18. veka slavi se kult Svetog Todora. Tada se igra viteška igra moreška, u kojoj beli kralj Osman i crni kralj Moro vode bitku za ljubav devojke Bule. Bojni ples, koji postoji vekovima, očuvao se još samo na Korčuli.

korcula moreska
izvor: korcula.hr

I dok se letnji suton lagano spušta na Korčulu i svetlost postaje sve više žuta, more koje zapljuskuje drevne bedeme postaje tamnije i talasi sve jači.

korcula pocetna goatsontheroad
izvor: goatsontheroad.com
Ostrvo Badija, prekoputa starog grada sa svim ostrvcima koji ga okružuju polako se rastaje od sunca.

korcula ostrvo badija
izvor: korculatravel.com
A ono se spušta iza grada i boji ostrvo crvenim i narandžastim prelivima dok se izdužuju senke između purpurnih bugenvilija, koje nežno priljubljene padaju niz kamene zidove.

korcula bugenvijije
foto Antonio Šiber
I onda odjednom, kao što to ume u leto, sunce se naglo ugasi, zablistaju sva svetla na obali, pa i stare crkve i palate pod večernjim svetlom dođu nekako tajanstvene i mistične. I noć kao neka tamna svilena marama obavije ostrvo i čitavo more i hladi stare kamene ploče grada od toplog letnjeg sunca. Gotov je još jedan avgustovski dan.

izvor: orebic-korcula.hr

A naredno svitanje najlepše je dočekati na Komu, drugom po visini brdu na Korčuli. Pa kad istok počne da se rumeni, jave se prvi žuti zraci praskozorja i zvezde postanu sve bleđe dok se na kraju potpuno ne izgube i mesec lagano uvene na nebu, odjednom blesnu mlazevi svetlosti po svom plavom beskrajnom prostranstvu, kao da neka rumena vatra cepa velove izmaglice i uz zlatni sjaj se diže drhtava užarena kugla. Rađa se novi dan nad Jadranom i Korčula, Pelješac, Lastovo, Hvar i Mljet blistaju u zori. I priroda nam opet svojom lepotom oduzima dah i podseća koliko je velika i moćna, a mi srećni što smo izabrani da budemo samo jedan mali delić nje.

korcula karbuni
izvor: karbuni.com

Нема коментара:

Постави коментар