уторак, 14. фебруар 2017.

Kad priroda i čovek spoje ljubav




Ljubav je, slažu se svi, osećanje koje najsnažnije pokreće sve u čoveku. Kad nas ona ponese na svojim krilima, sve je moguće, čak i ono što nam izgleda nedodirljivo i daleko. O njoj su ispevani najlepši stihovi, napisana najtužnija književna dela, izvajane zanosne figure i oslikana najslavnija slikarska platna.
 
izvor: pinterest.com


Ali da nije samo čovek taj koji je u sebi nosi, kao da se i sama priroda pobrinula. Pa da ne zaostaje za ljudima, stvorila srcolike oblike na našoj plavetnoj planeti, od malih ostrva, preko jezera, šuma i močvara. I kao i sve što priroda dotakne, čovek je nikako u toj lepoti ne može pobediti.

izvor: dailymail.com

Ako ste mislili da na svetu ne postoje ostrva u obliku srca, prevarili ste se. I nema ih tek poneko i ko zna gde, nego ih ima rasutih po mnogim morima i okeanima naše lepe planete.
Jedno od najvećih ostrva u obliku srca je Murea, stvoreno od nekada ugašenog vulkana izbrazdanog šiljatim vrhovima. Danas je ono jedna od najlepših atrakcija Društvenih ostrva Francuske Polinezije, uz Tahiti i Bora Boru. Pored oblika, veruje se da iz njega žene crpu snažnu energiju. A nije ni čudo jer zaista nema ničeg lepšeg od čarobne tirkizne boje mora u lagunama i uvalama i tamnih obrisa džungle na padinama nekadašnjih vulkanskih obronaka.

izvor: wikipedia.org


Ništa manje lepo je i ostrvo Tavarua, koje pripada Fidžiju, a smestilo se u najdaljim plavetnilima beskrajnog Tihog okeana. Svetloplave okeanske vode kao da se prelivaju u pesak njegovih obala koje blistaju na suncu. Može vam se učiniti da je na samom kraju sveta, a zapravo je u blizini Australije i prelepih,  u ovoj oblasti čuvenih, koralnih grebena.

izvor: wikipedia.org

A da i među njima ima neobičnih oblika koje korali stvaraju množeći se i rastući na njegovim obodima pokazuje i jedan srcoliki, čija se lepota može sagledati samo iz vazduha, a nalazi se usred Velikog koralnog grebena u Koralnom moru, u blizini obala istočne Australije.

izvor: townandcountrymag.com

A da ne morate ići čak na drugi kraj naše planete da vidite ovakva čuda prirode, dovoljno je da zavirite u komšiluk. Na Hrvatskom primorju, u Pašmanskom kanalu, uz ostrvo Pašman, nalazi se ostrvce Galešnjak, poznato još i kao »Otok ljubavi«. Njegov srcoliki oblik ga je proslavio, a njegovu neobičnost primetio je još u 19. veku Napoleonov kartograf.

izvor: pasman.hr

Da srcolikih ostrva nema samo u okeanima i morima već i na slatkovodnim obalama dokaz je ono na reci Nusa u Kvinslendu, u istočnij Australiji. Nastalo je taloženjem mulja i donedavno je nosilo nimalo interesantno ime – Ostrvo svinja. Ali, kada je njegova najpoznatija stanovnica preminula, ponelo je ime u njenu čast. Zato se danas zove Ostrvo Hane Mejkpis. Ono se nalazi u spokojnom toku reke i čitave šume tropskih biljaka i u privatnom je vlasništvu, ali je ipak otvoreno i za javnost.

izvor: wikipedia.org

Da i jezera mogu imati srcolika ostrva, dokaz je Bluberi, u kanadskim planinama Lorentijan, smešteno usred jezera Lašigon. Pošto je u privatnom vlasništvu jedne kanadske kompanije, postoje nade da će stanovnici Montreala konačno moći da uživaju u ovoj prirodnoj atrakciji koja im se nalazi u komšiluku.

izvor: wikipedia.org


I nije ono jedino. Postoji još jedno, u Argentini, koje se nalazi u jezeru Gutijerez, tačno na pola puta između Magelanovog prolaza i oblasti Rio Negro. Oni koji mu prilaze sa istoka kažu da se odatle ne zna da li je lepši kontrast zelenila i plavetnila ili zalasci sunca koji ceo kraj oboje užarenim tonovima.

izvor: lovethesepics.com

Pa ipak, najposećenije srcoliko ostrvo je zasigurno ono u Indiji, na vrhu planinskog masiva Čembre. To ne bi ni bilo tako da svi oni koji se penju na ovaj znameniti vrh ne prolaze pored njega pa tako mogu da se dive ovom jezercetu ljubavi koje se ugnezdilo na samim obroncima visoke planine.

izvor: triphobo-weebly.com

A verovali ili ne, čak i šuma može imati oblik srca, a da čovek nema ama baš nikakve veze sa tim. Upravo ovako izgleda jedna šuma u oblasti Kantabrija na severu Španije. Lepota i neobičnost najbolje se vide iz vazduha, a za tu priliku, radi još lepšeg ugođaja, ona se može gledati iz balona.

izvor: freedating.co.uk


Dokaz da priroda svuda pokazuje svoju raskošnu lepotu su i šume mangrove, drvenastih biljaka koje rastu u tropskim vlažnim predelima. E pa baš među njima, na muljevitim obalama Nove Kaledonije, daleko u modrim bespućima Okeanije, nalazi se još jedna šuma u obliku srca. Njenu neverovatnu lepotu primetio je fotograf Jan Bertrand i ovu neobičnu sliku, napravljenu iz aviona, iskoristio za naslovnu stranu svoje knjige »Zemlja odozgo«. 

izvor: pinterest.com

A da i močvare ne bi zaostale za šumama i ostrvima, pobrinula se jedna na obalama Tajvana. U njoj ritovi formiraju skoro pa savršeni oblik srca, usred parka prirode Guandu.

izvor: pinterest.com

Ali nisu samo srca ta koja iskazuju ljubav. Postoje i neka skrivena mesta koja zaljubljeni toliko vole. Takav je takozvani Tunel ljubavi u Ukrajini, u blizini sela Klevan. Ovaj botanički fenomen stvorilo je drveće koje svoje grane međusobno spaja i stvara neobične zelene lukove. Mada, ako ćemo iskreno, ovo nikada ne bi ni dobilo oblik tunela da voz koji triput dnevno prugom postavljenom usred drvoreda ne krči sebi put. Ovo mesto je među lokalnim stanovništvom počelo da se vezuje za ljubav kada su tu počeli da se skrivaju zaljubljeni parovi. A legenda kaže da ako se dvoje iskreno vole, dovoljno je samo da prođu kroz njega držeći se za ruke i sve želje će im se ispuniti.

izvor: zefirka.net

I eto kako čovek ume da menja prirodu i prilagođava je svojim verovanjima i željama. Otud mnogobrojna nesta na svetu koja su najveći simboli ljubavi. Mnogima će u tom slučaju prva asocijacija na večnu zaljubljenost biti Verona, grad nesrećnih ljubavnika Romea i Julije. I zaista, u jednoj maloj ulici ovog romantičnog grada nalazi se Julijina kuća, sa drvenim balkonom, sa koga je ona, po čuvenoj Šekspirovoj tragediji, čekala svog Romea i slušala slatke ljubavne reči.

foto Jelena Dilber

U slavu njihove ljubavi i danas se u prolazu do dvorišta njene kuće na zidu nalaze imena zaljubljenih jer postoji verovanje da ko se jednom ovde upiše, njegova ljubav večno će da traje.

izvor: Jelena Dilber

Da je Italija zemlja romantičnih ljubavnika, pokazatelj je Kamolji, mali grad na obali Ligurijskog mora. Na Dan zaljubljenih, 14. februara, ovde sve vrvi od zaljubljenih parova koji čekaju zalazak sunca da u maloj luci na ribarskim mrežama ostave poruke ljubavi. Legenda kaže da papirići koji ostanu suvi imaju veliku šansu da im ljubav ostane večna.

izvor: afar.com

Zahvaljujući jakim željama nastali su i katanci na mostovima širom sveta. Mnogi veruju da ako na njima »zaključaju« svoju ljubav, ona nikada neće prestati. Jedan od najpoznatijih mostova u Italiji ovog tipa je Ponte Milvio u Rimu. Ovaj most, koji iznad Tibra stoji od najranijih rimskih dana i slavnih bitaka, početkom ovog veka postao je korišćen kao mesto ljubavi. Naime, parovi dolaze da zaključaju katanac sa svojim imenima, okače ga na banderu i bace ključ u reku jer veruju da će im to zauvek učvrstiti ljubav. Kada su počeli da oštećuju most, uvedena je zabrana kačenja katanaca, ali zaljubljeni, rešeni da ovekoveče svoju ljubav, to čine i dalje, postavljajući ih na ogradu mosta.

izvor: 10best.com

I Pariz, romantični grad svetlosti i ljubavi, ne bi bio to što jeste da i sam nema most koji spaja zaljubljene. Na obali Sene, nalazi se Most umetnosti, sagrađen još početkom 19. veka, koji na devet lukova spaja obale Pariza i vodi pravo do čuvenog muzeja Luvr. Na njemu parovi iz celog sveta godinama ostavljaju katance sa svojim imenima za večnu ljubav i bacaju ključeve u reku. Ali, otkada je pre par godina most evakuisan zbog težine i zapretio da će se srušiti, francuske vlasti su objavile rat zaljubljenima i zabranile ovu višegodišnju atrakciju.

izvor: dailymail.co.uk

Ali, koliko su oni svetski poznati, toliko je i naš Most ljubavi u Vrnjačkoj Banji. Za njega se vezuje i jedna lepa i potresna ljubavna priča, koja priču o zaljubljenosti i vernosti spaja sa nadama zaljubljenih na potpuno drugačiji način. Naime, legenda ispredena o njemu govori o ljubavi učiteljice Nade i srpskog oficira Relje, koja se, iako niko to nije slutio, završila njegovim odlaskom u rat, izneverenim obećanjem i ostankom u Grčkoj, gde se zaljubio u mladu i lepu Grkinju. Učiteljica Nada je ostala da pati nad svojim nesrećnim devojaštvom i ubrzo je od tuge i umrla.   

izvor: srbijadanas.com

Devojke su nakon njene smrti počele da ispisuju svoja i imena onog koga vole na katancima, a ključeve simbolično bacaju u reku da bi sačuvale svoju ljubav i to sa mosta na kome se dvoje ljubavnika uvek sastajalo. Inspirisana ovom legendom, Desanka Maksimović je napisala pesmu “Molitva za ljubav” i tako je Nadina i Reljina priča zauvek sačuvana od zaborava.

izvor: Fejsbuk, Čarolije Republike Srbije

I za kraj ove reportaže o ljubavi ostaje priča o još jednom mostu koji se belasa na samom jugu Srbije, koja je jednako lepa i tužna, kao i sve legende ovog kraja. Ona govori o vranjanskoj ljubavi Turkinje Ajše i srpskog pastira Stojana. Iako zabranjena, devojci je bila predskazana na samom rođenju. Već tada se znalo da će zavoleti momka tuđe vere. Otac Selim-beg sve je učinio da to spreči, ali nije uspeo. Kada je jednog dana video kćer u Stojanovom zagrljaju, zapucao je, želeći da ubije mladića. Umesto njega, ubio je svoju jedinicu, koja je telom zaklonila onoga koga je volela. Nakon toga je i Stojan sebi nožem oduzeo život, a Ajšina majka je u spomen njihove ljubavi podigla ovaj most na kome na turskom jeziku stoji natpis „Proklet neka je onaj koji rastavi što ljubav sastavi“. To je tužna, ali i divna priča koja stoji iza svetlog kamena Belog mosta u Vranju.

izvor: nasbiro.com

I za kraj jedino još preostaje da poželimo da ljubav traje koliko traje i svet. I priroda, koja nas nagrađuje svojim čudima. A na nama je da ljubav prema njoj negujemo kao i prema onima koje najviše volimo.

izvor: pinterest.com


10 коментара:

  1. Ti zaista volis i umes da pises. Ja bih ti pozelela da obidjes bar deo svojih putopisa.😊

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo je sjajno! kakva ideja! I evo sad znam gde bih volela da živim - Tavarua!

    ОдговориИзбриши
  3. Uz već rečeno, da sad ne ponavljam, ja bih dodala samo: čarobno!

    ОдговориИзбриши
  4. Prelijepo, tekst, fototografije :)Ja sebe često uhvatim na ulici, kako od lista sa drveća prepoznam oblik srca i nekako mi to uljepša dan :)

    ОдговориИзбриши
  5. Koliko li ljubavi u tvojoj duši, draga Jelena, kada ovako nadahnuto možeš pisati o njoj, obasjavši nas lepotom i toplinom svojih emocija? Koliko li lepote u ovim fotografijama, koliko li sugestivnosti u ovom lepom, neobičnom, jednostavnom i toliko ubedljivom tekstu.......Kojeg li osveženja čitati nešto ovako lepo, kada nas zapljuskuju samo zlo i nepoverenje.....Hvala ti što si podelila sa nama deo svog čudesnog sveta.

    ОдговориИзбриши
  6. Jelena, ime koje znači lepotu!U izobilju je ima u tvom srcu, u tvojim rečima i naravno u pojavi tvojoj.

    ОдговориИзбриши