субота, 22. јул 2017.

Tobago – rajsko ostrvo RobinzonaU plavetnilu veličanstvene lepote Malih Antila, taman na granici između Karipskog mora i Atlantskog okeana, između venecuelanskih obala i stena Grenade, leži ostrvo koje se izdaleka ukazuje na pučini svakome ko do njega plovi brodom. Tobago, zelen i bujan, kao ploveća prašuma blista na vrućem tropskom suncu.

izvor: besttravel.com

Drugo po veličini ostrvo države Trinidad i Tobago, sav je stvoren od planina obraslih bujnom džunglom, vijugavih puteva, dremljivih sela u ravnicama, nepreglednih belih peščanih plaža i pravo je egzotično carstvo tropskih biljaka i životinja a posebno ptica, pa onda nije ni čudo što je simbol ostrva ptica kokriko.

izvor: charterworld.com

Tobago je nastao na rubu pojasa velikih vulkana koji su nekada davno bili aktivni, ali su se u međuvremenu ugasili pa su se stene postepeno hladile i zadržale oblik duguljastog grebena. Kao i svuda gde pepeo i ohlađena lava stvaraju veoma plodnu zemlju i ovde je milionima godina rasla gusta neprohodna šuma, džungla, koja se postepeno spuštala ka moru ka vekovima taloženim koralnim grebenima i sprudovima.

izvor: fleewinter.com

Naseljavanje karipskih ostrva započelo je u I milenijumu pre naše ere, kada su ih nastanili Aravak Indijanci, iz današnje Venecuele, koji su krenuli od Trinidada i Tobaga pa sve dalje ka ostrvima koja se protežu čak do Meksičkog zaliva i dele Atlantik od Karipskog mora. Hiljadu i po godina kasnije potisnuli su ih Karibi, narod ratnika, po kome su cela oblast i more dobili ime, šarena mešavina naroda u kojoj je svaka nacija ostavila trag.

izvor: cruisin.me


Ceo svet je saznao za Tobago onda kada ga je otkrio Kristifor Kolumbo 1498. Prvobitno ga je nazvao Belaforma, a kasnije je dobio naziv Tobago, po engleskoj reči za duvan tobacco.

izvor: kenwoodtravel.com

Ostrvo je kolonizovano od strane Španaca, ali ne na lak način, jer su ih dočekali Karibi, rešeni da od novopridošlica odbrane svoju teritoriju. Oni su na kraju morali da se povuku i prepuste svoju zemlju jačim protivnicima, ali tu borbama nije bio kraj. U kasnijim godinama mnogi su želeli da vladaju Tobagom: Holanđani, Francuzi, Šveđani, a krajem 18. veka, zahvaljujući Pariskom miru, došao je u ruke Britancima. Krajem 19. veka pripojen je koloniji Trinidad, od koje se više nije razdvajao. Nezavisnost je stekao 1962.

izvor: mytobago.com

Veliki kurlandski zaliv je prvo mesto koje su zaposeli kolonizatori. Dobio je ime po vojvodi od Kurlanda, koji je prvi poslao svoje ljude ne bi li uspostavio vlast u Novom svetu.

izvor: wikipedia.org

Na njegovim obalama je nastao Plimut, mali grad iz perioda britanskog kolonijalizma, koji su osnovali prvi Evropljani na Tobagu. To se zbilo 1654. godine kada je na ostrvo stigla mala grupa pionira koje je poslao vojvoda od Kurlanda. Ovi ljudi su doživeli mnoge strašne trenutke, kao i većina kolonizatora koji su među prvima stigli na ostrvo ratobornih Kariba. Kurlanđani su nestali nakon sukoba Engleza, Holanđana i Francuza a u njihovu čast podignut je krajem prošlog veka Spomenik Kurland.

izvor: tripulous.com

Na brdu iznad Plimuta nalazi se Tvrđava Sen Džejms, jedna od važnih sačuvanih objekata koje svedoče o burnoj istoriji Tobaga. Sagrađena je u 18. veku da bi branila grad od napadača. Podigao je vojvoda Džejms od Kurlanda i nalazi se na mestu nekadašnjih starih utvrđenja  koja su podizali Holanđani. Sa padina brda se pruža predivan pogled na plave vode zaliva i daleku pučinu.

izvor: tripulous.com

Baš onim putevima kojim su nekada davno Evropljani naseljavali ostrvo, razvijao se i Tobago. Danas je njegov zapadni deo urbanizovan i okrenut turizmu, a istočni je ostao prirodi da u njemu caruje.

izvor: 7thheavenproperties.com

Od Pidžin pointa, prirodnog rezervata sa tirkiznom bojom mora koje svetluca pod suncem, preko koralnih grebena Bako rifa do Kraun pointa nalazi se  pravi turistički raj. 

izvor: freudenhal.biz

Ovde se protežu najlepše plaže od mekog belog peska, palme ispod kojih je najlepše slušati šum talasa u toplim vetrovima i more koje menja zelenu i plavu boju u zavisnosti od doba dana. Ovo su mesta koja navode na pomisao da postoji neki sasvim drugačiji svet od onog na koji smo navikli, brz i neumoljiv.

izvor: pidgeonpoint.tt

U blizini obale je i olupina trajekta Maverik, koji je potonuo na jednom od plovidbi između Trinidada i Tobaga. Njegov vrh se nalazi 15 metara pod vodom i danas je carstvo podvodnog morskog sveta izuzetne lepote. Tu plivaju razne tropske ribe, ajkule, kornjače i raže. 

izvor: pidgeonpoint.tt

Na zapadnoj strani ostrva je i Skarborou, glavni i najveći grad Tobaga i jedno od mesta koje je izmenilo najviše imena. Francuzi su ga zvali Port Luis, kasnije ga prekrstili u Džordžtaun, da bi svoje poslednje i konačno ime dobio po mestu Skarborou u Jorkširu.

izvor: seetobago.org

I iznad njega se nalazi jedno utvrđenje. To je tvrđava kralja Džorža koju su u 18. veku sagradili Britanci u čast svog kralja, koja je danas istorijski i arheološki muzej u kome su izloženi predmeti iz amerindske kulture, oružje iz viševekovnog ratovanja, kao i dokumenti iz kolonijalnog doba.Ova najbolje očuvana tvrđava najviše svedoči o burnoj prošlosti Tobaga. Topovi koji stoje okrenuti ka otvorenom moru podsećaju na mnogobrojne istorijske bitke. Pa ipak, kad se ratovi ostave zaboravu, odavde se pruža najlepši pogled na modro Karipsko more i spektakularne zalaske sunca.

izvor: viator.com

Da Tobago nisu samo beskrajne peščane plaže i šum kokosovih palmi, dokaz je istočni deo na kome se skrivaju neka od najlepših mesta ovog ostrva.

izvor: enviromenttobago.com

Među njima je vodopad Argajl u blizini Roksboroua, sa 54 metra visine najviši na ostrvu, ali i najlepši jer hladna voda koja se u tri kaskade spušta do dna okružena je bujnim rastinjem, pticama i leptirima. Gromoglasni zvuk vodopada nadaleko se čuje, počevši od prve, najveće kaskade, druge obrasle rastinjem i uvek obavijene maglom, sve do treće, koja se završava u malom mirnom bazenu pogodnom za kupanje.

izvor: caribbean-beat.com

Iznad ovih lepota caruje Šumski rezervat Tobago na najvišem rubu grebena koji se spušta uporedo sa dubokim, dugim plodnim dolinama presvučenim bujnim kišnim šumamama, džunglama, koje se spuštaju do samih obala. U okviru njega nalazi se i najviši vrh Tobaga. Sa svega 550 metara u gustim šumama skriva se Golubiji vrh

izvor: zetaboards.com


Ovaj rezervat je nastarija zaštićena kišna šuma na zapadnoj hemisferi jer je stavljen pod poseban nadzor još krajem 18. veka ne bi li se zaštitilo područje koje nosi veliku količinu kiša i da bi se sečom šuma sprečilo spiranje i erozija tla. Tako je rezervat na Tobagu bio pionirski korak i preteča budućeg ekološkog pokreta.

izvor: caribbean-beat.com

Ovo je i mesto sa najviše padavina, najnižim temperaturama i morskim vetrovima, zahvaljujući čemu je obraslo bujnim neprohodnim zelenilom. Iako se nalazi van pojasa uragana, poslednji, koji je udario obale Tobaga sredinom prošlog veka, zauvek je sa lica zemlje zbrisao neke vrste retkih ptica. 

izvor: tumblr.com

A one su i najvrednije što rezervat ima. U ovom jedinstvenom ptičjem raju naše planete nalaze se veličanstveni primerci neobičnih retkih tropskih ptica. Jedna od najlepših je plavi manakin, čiji mužjaci svoje sjajno crno perje sa crvenom ili žutom ćubom posebno prikazuju u vreme parenja, ali u grupi sa ostalim rivalima dok skakuću i vrte se u krug. Pa koga ženka izabere...

izvor: flickr.com


I belorepi kolibri ne zaostaje za lepotom i on se može naći samo na Tobagu. 

izvor: comparecaribbean.com
Ali u rezervatu ne žive samo ptice, tu su i tropski sisari, žabe, zmije otrovnice jarkih boja, leptiri i razni beskičmenjaci.

izvor: wildtobago.blogspot.com
Budući da je rezervat strogo zaštićen kao jedno od najugroženijih mesta na planeti sa kišnim šumama, ovo mesto se može obilaziti samo na strogo ograničenim područjima i to sa specijalnim vodičima koji na jedinstven način podražavaju zvuke i kliktaje egzotičnih ptica ne bi li ih tako dozvali da se pojave iz gustih krošnji drveća.

izvor: blog.mailsail.com
  
U podnožju grebena nalazi se Spejsajd, malo selo u zavetrini Tirelovog zaliva, u kome seljani žive od ribolova, poljoprivrede, ali i istorije koja je u kolonijalno vreme bila veoma bogata.


izvor: speysidein.com

Selo je nadaleko čuveno po vodeničnom točku, koji svedoči o nekim davnim danima, tačnije početku 19. veka, kada su iz afričkih zemalja dovođeni robovi da bi radili na plantažama šećerne trske i pamuka. Ostaci velikog gvozdenog točka dokaz su kako se obezbeđivala snaga na plantažama šećerne trske, koja se veoma mnogo sadila na Tobagu otkad su Britanci izvršili prvu pošiljku šećera. Iako ih danas više nema, jer su prestale da postoje početkom prošlog veka, mnogi zarđali točkovi i danas stoje i podsećaju na ta davna vremena.

izvor: tobagohotelsturism.com
  
Na pučini se vidi još nekoliko ostrva. Veliko u daljini je Mali Tobago, na kome se nalaze neke od najvećih suvih šuma, važno mesto za razmnožavanje morskih ptica. I ono nosi još jedan naziv - Ostrvo ptičjeg raja, jer predstavlja najveće stanište ptica koje se gnezde na njegovim šumovitim obroncima - smeđih bluna i morskih lasta, crnih i pacifičkih zlatnih čigri, ali i nekoliko parova retkih belorepih tropskih ptica.


izvor: planetware.com

U kamenjarima ispod bujnog rastinja žive zelene iguane i pegavi gušteri, antilski geko, tropske zmije i Oliverova papagajska zmija, a tu su i velike kopnene pustinjske krabe.

izvor: tripadvisor.com

Na njegovom zapadnom  kraju nalazi se veliki koralni sprud, koji duboko zaranja u more. Uz pomoć brodova sa staklenim dnom koji iznad plitkog dna plove nazad ka Tobagu moguće je posmatrati korale sa čudesnim prelivima nijansi i primerke tropskih riba najlepših boja  koja je priroda mogla da stvori.

izvor: islandexperiencesst.com

Sa njega se mogu gledati i ptice na okolnim ostrvima, prvenstveno Kozjem ostrvu i njegovom sprudu, Anđeoskom koralnom grebenu, koji se nalazi na pola puta između Malog Tobaga i Tobaga, ali i onim daljim.

photo Doug Wicker

Ta dalja su zapravo arhipelag ostrva Sen Žil, najsevernija tačka Tobaga, koji takođe predstavljaju carstvo ptica. Daleko od ljudi koji bi ih uznemiravali, one žive svoje male živote, ostavljaju potomstvo i brinu jedino o tome kako će uloviti neku ribu ili insekta i doneti ih u gnezdo.

izvor: panoramio.com
  
Na glavnom ostrvu krševitih obala i tropskih suvih šuma žive vrlo brze zmije boderte i veliki gušter olovni geko.izvor: wikipedia.org

Ovde se gnezde crvenokljune tropske ptice.

izvor: wikipedia.org

Tu su i velike fregate, čiji mužjaci čim prođe vreme nabavljanja hrane i lov ribe pod površinom mora, čekaju doba parenja ne bi li zaveli ženku tako što nadimaju svoj crveni stomak, ali i uplašili i oterali suparnike.

izvor: nhptv.com

Među okolnim ostrvcima Sen Žila je i jedno neobično. To je London bridž, stenovito ostrvo koje svojim neobičnim lukom podseća na čuveni londonski most.

izvor: tobagohotelsturism.com

A na obali, usred Menovor zaliva, leži Šarlotvil, drugi gradić po veličini u Tobagu. Budući da je na severnoj obali, koju su prvu otkrili Evropljani, i on je jedan u kome su se kolonizatori najpre iskrcali. 

photo Chris Anderson

U njegovoj blizini je mala zavučena uvala, Piratski zaliv, koji je dobio ime po tome što je u 16. veku na ovom mestu bilo carstvo gusara, poznatim po tome što su se najradije skrivali na malim ostrvima sa mnogo zaliva.

izvor: tobagohotelsturism.com

U blizini je i Kastara, primorsko selo u čijoj se okolini nalaze mesta najbolja za ronjenje, sa spektakularnim prizorima podvodnog sveta.

izvor: stays.io.com

Tu je i neobično nazvan Krvavi zaliv, na kome žive najčudniji primerci kornjača na planeti. To su takozvane kožne kornjače, najveće od svih živih vrsta ovih gmizavaca, koje su umesto okoštalog oklopa pokrivene kožom i masnim tkivom.

izvor: conserveturtle.com

I na kraju ove naše priče evo po čemu je Tobago još poznat u svetu. Mnogi ga zovu i Robinzonovo ostrvo. Legenda kaže da se Robinzon Kruso, čuveni lik iz istoimenog romana Danijela Defoa, nasukao na Englezov zaliv posle brodoloma. Ova plaža izuzetne lepote uvrštena je među deset najlepših na svetu, ali i pored toga i dan-danas je osamljeno mesto na ostrvu. U obliku je polumeseca i proteže se između gustih šuma sa svake strane, pod grebenom koji se spušta ka mirnoj smaragdnozelenoj vodi. Tamo gde se završava šuma počinje pesak, i baš na to mesto je sudbina navodno nanela čuvenog brodolomnika.

izvor: gotrinidadandtobago.com

Mnogi su vodili polemike da li je Tobago zaista ostrvo Robinzona. Jedni smatraju da postoji dovoljno dokaza da je Defoov roman nastao iz uspomena jednog škotskog gusara koji je bio zatočen na ostrvu Huan Fernandez u Tihom okeanu.

photo Klaus Herman Lundgren

Drugi pak smatraju da zaista jeste jer se u knjizi opisuje rajsko mesto nasuprot ušća reke Orinoko u Venecueli. Isti ti su pronašli i navodna mesta koja dokazuju njihove tvrdnje: potomke Robinzonovih koza, plažu na kojoj je njegov sluga Petko ostavio svoj otisak, ali i Krusoove stope, koje se i dan-danas čuvaju u steni od krečnjaka. Možda je ipak od svega najupečatljivija Robinzonova pećina, potopljena u strmoj steni, koja se najbolje vidi kada plima nije visoka. 

izvor: tripulous.com
Bez obzira na to da li je Tobago ugostio Robinzona ili ne, Studio Volt Dizni je 1959. na njemu snimio film Švajcarska porodica Robinzona i tako su lepote zaliva Ričmond, plaža Maunt irvin i vodopad Krejg hol postali čuveni u celom svetu.

izvor: waltdisneyworld.com

I nije ovo kraj pričama o Tobagu i njegovim veličanstvenim lepotama. U rumenim bojama kada sunce priđe počinku ne može se misliti ni na šta teško i tužno. Na mestima naše planete koje priroda nije štedela lepotom i najboljim uslovima za život i nama sve može izgledati lepše i lakše. Pa čak i ako nakratko pobegnemo iz gradova i udahnemo tropske boje i mirise i spokoj koji se ne zaboravlja.

izvor: pidgeonpoint.tt
 
 
 
 
 

8 коментара: