субота, 29. октобар 2016.

Rtanj – krov istočne Srbije

rtanj

Nepravedno zapostavljena, sa predivnom prirodom koja opčinjava, istočna Srbija lenjo drema na vrućem avgustovskom suncu. Već se žuti kukuruz i drveće kraj puta i nagoveštava da se polako prikrada jesen.
A svojom klisurom podno šumovitog Kučaja šumi Čestobrodica i žuri u susret Grzi. Put vijuga u oštrim krivinama mimo prerasta, koji odolevaju reci da ih poruši i čuvaju svoje svodove. Prevoj Stolice ume zimi da bude zavejan, ali sada se sa njega pruža predivan pogled na suncem obasjan krajolik dok čas ovde čas tamo vijuga Crni Timok. A onda, odjednom, iz ravnice izvire ogromna planina sa zaoštrenim vrhom. Rtanj oduzima dah u svojoj lepoti.

Rtanj-povratak

On se vidi odasvud. Svaka planina u Šumadiji ima pogled na njega, čak i daleka Avala, kad je vedro. I oštro u nebo izdiže se Šiljak, vrh poput piramide, nadaleko čuven.

rtanj1

Kad mu se priđe s juga Rtanj izgleda dugačak i masivan, kao da i sam svedoči da je na ivicama Karpata i nosi njihove vetrove. Sa zapada ga obavijaju Zapadna i Velika Morava, sa severa Crna reka, a na istoku Timok i Stara planina mimo kojih se diže oštar greben i čuveni kupasti vrh, ogoljen i zašiljen.



Njegove padine zelene se pod toplim suncem, mnogo livada na kojima se beru biljke i pravi čuveni rtanjski čaj odaju lepotu prirode koja još nije oskrnavljena ljudskom rukom. U podnožju iz zelenila izbijaju stene, a pri vrhu štrči goli krečnjak prošaran retkom šumom i stazama obraslim šipkom, glogom i drenjinama. Ima ovde i vukova, srna i divljih svinja.

rtanj-mountain

A on samo izgleda suvo. U svojim pukotinama krije mnoge ponornice koje se kroz krečnjak slivaju i prave svoje puteve, izbijajući kao vrela po njegovim ivicama. U podnožju se nalazi led u svako doba godine jer ga stalna promaja mrzne.

Ali taj vrh, koji se tako ponosno uznosi u visine je ono najlepše na Rtnju. Visok preko 1500 metara, najviši od svih ostalih planina oko sebe, izdiže se kao krov istočne Srbije. I ne samo po visini nego i po obliku mami pogled da se svako pita kako je tako pravilan i lep.



Narod istočne Srbije oduvek je bio poznat po mašti i verovanjima u onostrano i natprirodno. Njihova neobična planina u njima je raspirivala priče i ideje koje su lako nalazile put do radoznalih, željnih mistike i tajanstvenih legendi. Otud mitovi o vanzemaljskim oblicima života koji su isklesali ovaj neobični vrh, verovanja da se u njegovoj utrobi nalazi heliodrom svemirskih brodova, a bilo je i onih koji su ga pohodili kada se pre par godina govorilo o smaku sveta, pa su se nadali da će jedino tako preživeti.

rtanj senka piramide1

I nisu vanzemaljci jedina legenda. Pričalo se da se ispod Rtnja nalazi dvorac čarobnjaka velik koliko i planina, u kome se nalazi ogromna količina zlata i dragulja. To je navelo avanturiste da krenu u potragu, pa čak i dinamitom raznesu vrh, ne bi li stigli do svog cilja. Upravo tako je razrušena i kapela na Šiljku, koju je jevrejska udovica Greta Minh podigla u spomen svom suprugu Juliusu, bogatom fabrikantu, vlasniku paraćinske fabrike štofova i rtanjskog rudnika kamenog uglja.

rtanj kapela

Ali, bila puna zlata i dragog kamenja ili ne, pohođena od vanzemaljaca ili samo obavijena maštom, ova planina se svojom lepotom izdvaja od svega što je okružuje.

Kada padne noć, svu je obasja mesec svojim mlečnim sjajem, a zvezde se zapale na nebu pa kao da je okružena milijardama majušnih svetiljki.Tako čeka svitanje da senku svog kupastog vrha baci ka zapadu.

rtanj wordpress svemir

A kad svane, sunce prospe svoju svetlost po Rtnju, pa on sav pocrveni od jutanjih zraka. Ispod njega belo more od magle nadvijene nad dolinama koje ga okružuju. A mali ružičasti paperjasti oblak kao da je zapeo za njegov vrh i čeka da ga vetrovi oduvaju ka nebu.

a-picture-shows-the-pyramid-shaped-silja-ay_100172085

Budi se Srbija i nad njom Rtanj i dolazi novi dan.

rtanj zora

P.S. Fotografije su preuzete sa sajtova dppobeda i panoramio i bloga Svemir.

Нема коментара:

Постави коментар