уторак, 24. јануар 2017.

Velika dolina Škotske – zemlja gorštaka i jezerskih čudovištaNema čoveka koji nije čuo za Škotsku. Čak i ako neko ne zna gde se tačno nalazi, pomisliće na kariranu narodnu nošnju u vidu muške suknje, koju Škoti zovu kilt, milozvučni zvuk gajdi i visoka brda čudesne lepote. Ali u raskošnim prirodnim lepotama skriva se još nešto – Velika dolina, zasečena kao posekotina oštrog škotskog mača, sva satkana od beskrajnog niza modroplavih jezera.

izvor: walkinghighlands.co.uk

Ovaj kraj, na samom severu britanskog ostrva, kao da svojim jezerima, koja se nižu jedno za drugim od okeana do velikog mora, odseca ogromno parče zemlje. Pa se čini kao da bi ono moglo da otplovi u ledena prostranstva, samo da se čvrstim nitima zemlje ne pridržava za ostatak kopna.

izvor: travel-wise.co.uk


Pa se ne zna gde mu je početak, a gde kraj, niti s koje strane su veće i raskošnije planine. A o lepoti tri izdužena jezera, povezana velikim kanalom, da i ne govorimo. Kao ni o jarkim plavim nijansama vode i neba i zelenih šuma, brda i planina.

izvor: walkinghighlands.co.uk

I kao što u prirodi sve ima svoj nastanak, tako je i sa Velikom dolinom Škotske. Ona zapravo nije ništa drugo do veliki rased nastao u davno doba burne istorije naše planete. Sve se odigralo pre ravno 350 miliona godina, kada su se zbog pomeranja dve tektonske ploče izdigle planine. To je bilo i vreme kada je Zemlja, još rovita od mnogobrojnih vulkanskih erupcija i nemirnih pokreta svoje kore, na ovom mestu popucala i usekla veliki rov.

izvor: runyabam.com

Dok se stvarala dolina, stene su sa obe strane bile pod velikim pritiskom koji ih je drobio, a reke i lednici su ih pomerali kao da to i nisu velike i teške planine. Kada je nastupilo ledeno doba, u udubljenja su se spustili glečeri, a kamenje se, zarobljeno u ledu, pomeralo i oštrim stranama brusilo i grebalo duboko korito koje je ispunila voda. Zahvaljujući eroziji nastala su jezera, ali i veličanstvene Grampijenske i Kaledonske planine sa obe strane Velike škotske doline.

izvor: flickr.com


Koliko je naša planeta nepredvidiva, dokaz je i to da zemlja u ovom kraju i dalje ne miruje. Ona i dan-danas pomalo podrhtava i zemljotresi stalno prete da sa visokih vrhova odlome stene i survaju ih duboko na jezerska dna.

izvor: scotlandinfo.eu


Ni istorija naroda koji su ovde živeli nije bila ništa manje burna. Još otkada su ove krajeve naselili starosedeoci, keltski narod Pikti i gorštaci Škoti, doseljenici iz Irske, ovde nije bilo mira. Ostatak Engleske je vrlo brzo uvideo značaj ove veličanstveno lepe zemlje, pa su se oko nje vodile krvave borbe. Zahvaljujući tome su podignuta i tri utvrđenja, da bi se kontrolisali nemirni škotski klanovi, poznati po hrabrosti, grubosti i čvrstini.

izvor: meros.org


I baš su ovi narodi, danas većinski u ovom delu Ujedinjenog Kraljevstva, počeli da grade svoje sudbine u dolini čiji jedan kraj započinje na obalama Atlantskog okeana, tačnije njegovog zaliva, pretvorenog u morsko jezero.

izvor: dailyexpress.co.uk

To je Loh Lini ili na škotskom jeziku "crno jezero", koje se izdužilo između dve manje uvale: Loh Levena sa južne i Loh Ela sa severne strane. 

izvor: duncanlamontsdesignandpix.com

Ova velika voda, plavetna kao i okean, koji daleko na pučini u beskraj svetluca pod suncem, uhvaćena je planinama sa svih strana. U jezero, koje se na škotskom zove "loh" uliva se reka Lohi, ali se baš ovde nalazi i zapadni deo velikog kanala, jednog od najznačajnijih na celom britanskom ostrvu.

izvor: discoveryscotland.co.uk


U pitanju je Kaledonijski kanal, veliki građevinski poduhvat koji je povezao obale Atlantika i Severnog mora, tri jezera, dva zaliva i dva grada Velike doline.

izvor: caledonian-discovery.co.uk

Da bi se podstakla trgovina i pomoglo siromašnom škotskom stanovništvu, još je Džejmsu Vatu u 18. veku dat zadatak da osmisli plovni kanal u Škotskoj, ali on je sagrađen tek početkom 19. veka i pušten u rad 40 godina kasnije. Na taj način i brodovima je bilo omogućeno da izbegnu plovidbu duž opasnih obala severne Škotske.

izvor: canalguide.co.uk

Od tog vremena ceo kraj je zaista živnuo i svi su pohrlili da vide to čudo koje čas koristi tokove jezera i reka, a čas, kad toka nema, veštačkim sistemom stiže do nove velike vode. Kanal je bio čudo 19. veka, ali je danas pomalo zastareo. Postao je isuviše uzan i plitak za prekookeanske brodove, pa njim danas najviše plove čamci i turistički brodići, noseći sa sobom sve one koji uživaju u lepoti prirode veličanstvenih škotskih jezera i planina.

izvor: macsadventure.com

Na kanalu postoji 29 ustava koje pomažu brodovima da premoste visinsku razliku i 10 mostova.

izvor: visitwilliam.co.uk
 
A početna stanica na zapadnoj strani kanala je lučki grad Fort Vilijam. On je dobio ime po tvrđavi koja se ponosno izdiže iznad plavetnog Loh Linija. Nju su, kao prvu u nizu utvrđenja, u 17. veku podigli Englezi da bi Škote držali na oku, a ime su joj dali po princu Vilijemu od Kamberlenda.

izvor: easyJet.com

Ova stara tvrđava sagrađena je na padinama Grempijenskih planina, koje se uz Veliku dolinu izdižu i preko hiljadu metara. Možda bi bilo bolje opisati ih kao masiv koji se poput velikog zida nadnosi nad njen južni deo i potpuno je natkriljuje.

izvor: summitpost.org

A da su zaista gorostasne, dokaz je Ben Nevis, planina nad Fort Vilijemom i najviši vrh Velike Britanije. Na njemu se priroda ugnezdila sa svim svojim lepotama. Bilo da skriva u borovim šumama divlje mačke, kune zlatice i crvene veverice, nekada potpuno izumrle, a danas ponovo raštrkane po šupljim stablima, bilo da šumi na svojim najvišim padinama kroz grane patuljastih vrba, bilo da šušti kada se sa njegovih gudura reke u vodopadima slivaju u jezera.

izvor: lonelyplanet.com


Njegovo škotsko ime tumači se na različite načine. Prema mišljenju jednih, ono znači "zla, otrovna planina", možda zato što je nekada bio aktivni, a danas ugašeni vuklan. Prema mišljenju drugih, on je "planina sa glavom u oblacima" ili možda u samom raju, jer njegova kupa često ume da nestane u maglovitim obrisima, kao da sneva u beloj peni oblaka.   

izvor: oddizzi.com

 Duboko dole, na čvrstom tlu, vijuga reka Lohi i plavi se jezero Loh Lohi, kroz koje teče Kaledonski kanal, a u čijim vodama se ogledaju visoki vrhovi planine Mil.

izvor: greatglenlodges.co.uk

A onda dolina počinje da se penje, sve do najvišeg jezera ovog kraja, Loh Oiha.

izvor: caleycruisers.com

Upravo se zbog toga na ovom delu doline nalazi vododelnica, najviša tačka sa koje se reke odvajaju. Da bi se to postiglo, na Kaledonskom kanalu izgrađene su ustave.

photo Bertrand Kolesza

A iznad nje nadvija se planina Galvejn, glatkog vrha, poput usamljenog gorštaka u zabitima severne Škotske. Dok se nadvija nad modrim jezerima i rekama koje vijugaju pod njim, sav se zeleni od bujne trave i šareni od cvetova vresa.

izvor: wikimedia.org

Nad često sivim škotskim nebom preleće ga orao belorepan, koji na njegovim visinama svija svoja gnezda, a do vode se spušta ne bi li ulovio poneku ribu.

izvor: scottishraptorstudygroup.org

Pod Galvejnom nastaje kraj sa najvećim razmakom između dva jezera, kraj u kome je kanal najviše izgrađen i uporedo sa rekom Oih teče do čuvenog Loh Nesa.

izvor: walkinghighlands.co.uk

Na putu do njega, u samom središtu doline, nalazi se Fort August. Nekada se zvao po svetom Kamijenu, koji je na ovom mestu podigao crkvu, ali sve se menja u 18. veku, kada je podignuto još jedno utvrđenje, nazvano po vojvodi od Kamberlanda. 

izvor: sahaonachmor.co.uk


Pa ipak, Fort Avgust je najpoznatiji po velikom broju ustava na Kaledonijskom kanalu, zahvaljujući kojima brodovi mogu da pređu pad u toku, koji se sa visine spušta ka Loh Nesu.
 
izvor: tripadvisor.com


A onda se stiže do najvećeg i najpoznatijeg jezera Velike doline, mesta koje obilaze na hiljade turista, željnih da vide njegovu lepotu i osete dah mističnih legendi koje zajedno sa čestim maglama i tamnim oblacima obavijaju njegove obale.

izvor: syha.org.uk


Jezero Loh Nes je nastalo erozijom, posle pucanja kore i slivanja mnogobrojnih reka. Zahvaljujući tome ono je vrlo duboko, a vode su mu neobično mutne zbog velike količine treseta na obalama.

izvor: hubpages.com

Sve to čini da se oko njega spletu izmaglice i tamni obrisi, tako privlačni za legende i stare priče. Pa i neke nove, samo ako mašti pustimo na volju. Tako je nastala legenda o Nesi, fenomenu oko koga se vode mnoge polemike.

izvor: visitbritain.com

Legenda je nastala još u 6. veku, kada je sveti Kolumban, irski sveštenik, u Loh Nesu navodno naišao na čudovište koje je strašilo i ugrožavalo stanovništvo koje je živelo pored jezera, pa ga je oterao uz pomoć vere i svojih natprirodnih moći. I sve je bilo u bajci i priči do tridesetih godina 19. veka, kada je narod zbog kanala počeo češće da dolazi u ove krajeve, pa su se pojavili i novi očevici legendarnog čudovišta iz Loh Nesa.

izvor: alpineexploratory.com

Neki tvrde da liči na plesiosaurusa, džinovskog praistorijskog gmizavca koji je uspeo da opstane i posle 70 miliona godina. Drugi kažu da izgleda kao vodena vila, morska zmija, vikinški brod, pa čak i bure za naftu. 

izvor: bbc.co.uk

Do velikog interesovanja došlo je početkom prošlog veka, kada su se pojavile i prve fotografije, pa su silne anegdote na račun sujeverja lokalnog stanovništva dovedene u pitanje. U to vreme, kada je prvi put opisano u članku jednog britanskog novinara, čudovište nalik zmaju je i dobilo ime Nesi. A kada se pojavila i najpoznatija fotografija jednog britanskog lekara, koji je hteo da ostane anoniman, pa je ostala upamćena kao "hirurgov snimak", došlo je do pravog buma, bilo u naučnim, bilo u krugovima običnih ljudi.

izvor: medias.rs

 Nakon toga sprovedena su i opsežna istraživanja najmodernijim sonarima, ali je sve uvek ostajalo nedorečeno. Naučnici su nakon toga ostali podeljenih mišljenja, pa dok jedni misle da je u pitanju neka veća životinja, poput jegulje, grenlandske ajkule iz Severnog mora ili velškog soma, drugi da su u pitanju odlomljene grane drveća, treći veruju da su sve jednostavno optičke varke nastale usled promene nivoa vode ili gasova koji se oslobađaju usled čestih zemljotresa.

izvor: greatglenlodges.co.uk

Bilo kako bilo, i dan-danas postoje oni koji čvrsto veruju da Nesi zaista živi u dubinama Loh Nesa, samo se uporno skriva. A u prilog tome govore i mnogobrojne škotske legende od davnina, u kojima se oduvek smatralo da ne samo ovde, nego i u drugim škotskim jezerima žive velika jezerska čudovišta dugih vratova, čije se grbe samo ponekad mogu videti kroz tamne talase.

izvor: natureflip.com

Ali nisu samo maglovite obale i mutni talasi mistični u ovom kraju sveta. To su i visoke Kaledonske planine koje se protežu sa severne strane Velike doline. Nastale još u ledeno doba, kada su se izdigle iznad nekadašnjih stena od gnajsa, i danas se prelivaju u crvenkastim, sivim i belim bojama raskomadanih stena. Za njih kažu da su najstarije na planeti i da su njihovi raznobojni prelivi poput dnevnika koji čuva sećanja na drevna vremena i burnu istoriju Zemlje.

izvor: goscotlantours.com

U ovim strmim bespućima, izbrazdanim kretanjem glečera, sa mnogo dolina, klisura i jezera inspiraciju su pronalazili mnogi umetnici romantizma u 18. veku. Upravo u to vreme i na ovom mestu nastala je "Škotska simfonija" Feliksa Mendelsona, u kojoj kao da se prepliće dah  rasparčanih stena i obronaka, strmih ivica i burne istorije, u kojoj je ostalo zapisano da je nekada naseljen kraj posle jednog krvavo ugušenog ustanka zauvek ostao pust. A i kako bu ljudi u kraju neobuzdane i  divlje lepote uopšte i mogli da budu drugačiji? 

izvor: nwhgeopark.com

I dok se na horizontu ocrtavaju nove planine, sve dalje do modrih pruga beskrajne pučine, duboko u dnu plave se jezera i teče reka Nes. Ona izvire iz Loh Nesa, ali jaka, puna snažnih struja, počinje tek od brane Dahgaroš.

izvor: wikimedia.org

Dok teče kroz zelena brda i visoke planinske vrhove u daljini, reka lagano ide ka Invernesu, najvećem gradu Velike doline, prestonici škotskih brda. Pre nego što uđe u njega, zapljuskuj ostrvca obrasla šumom. Ovde se nalazi prava mala oaza prirode u kojoj se na sve strane čuje pljuskanje vode, lepet krila barskih ptica i sivih čaplji i kliktanje galebova, koji već najavljuju blizinu mora.

izvor: thousandwonders.com

Kad uđe u Invernes, pored obala punih lipovih šuma, reka teče pored mnogih čuvenih građevina, muzeja, pozorišta, katedrala i umetničkih galerija. Tada teče kroz srce grada, kome i samo ime znači "ušće reke Nes". To je najseverniji grad Velike Britanije, na severozapadnom kraju Velike doline.

izvor: blueskyscotland.blogspot.com

I tako još od 6. veka, kada je grad nastao. Pa kroz mnoge burne vekove, ustanke i borbe, sa slavnim ličnostima, u književnim i umetničkim delima. Kao u Šekspirovoj čuvenoj tragediji koja govori o kralju Magbetu, koji je živeo baš u Invernesu i podigao baš onaj dvorac koji se nalazi na obalama reke Nes i opisuje baš njegovo ubistvo od strane kralja Dankana.

izvor: aberdeenmagyarok.com

I ko zna šta bi sve imala da ispriča reka Nes, koja već milionima godina teče ovim drevnim obalama, sve do Buli ferta, rukavca zaliva Mari fert.

izvor: flickr.com

Ovde se nalazi drugi kraj Kaledonijskog kanala, ali i čuveni most Kesok, koji se preprečio preko cele velike uvale, građen sa amortizerima koji ublažavaju česte zemljotrese ovog područja.

izvor: morayfirthpackaging.com

Na samom kraju kopna, koje već zadire u hladne vode Severnog mora, nalazi se poslednja tvrđava u nizu velike doline. To je Fort Džordž, izgrađena u 18. veku. Iako podignuta da izdrži bitke i krvave sukobe kojih je u ovom kraju bilo mnogo, nikada nije napadnuta. Danas se, u svom obliku velike zvezde, koristi za potrebe vojske kao veliki garnizion.

izvor: visitscotland.co.uk

I tako sve do Mari ferta, zaliva u Severnom moru, najvećeg u Škotskoj, gde se dolina širi u ogromno prostranstvo vode i neba. Tu, gde se uzan put konačno otvara u beskraj, smenjuju se dugi žalovi sa strmim obalama, prepuni klifova i stena neobičnih oblika koje su razjedale i oblikovale bure, razorni talasi i vreme.

izvor: tigerfast.co.uk

U ovim vodama koje nikada ne miruju talase često presecaju delfini, a poseti ih i poneka orka, veliki kit zalutao sa obala Islanda. 

photo Charlie Phillips

Odavde pogled puca na nepreglednu pučinu hladnog Severnog mora i njegove svetionike u daljini, dok ga sa kopna gledaju gorostasna škotska brda.

izvor: hi-energy.org.uk

Pa kad se stane tako na mesto gde se sudaraju lepote planina i mora, ostane čovek bez daha. Pa ne zna šta je lepše. Da li divlja brda čiji se vrhovi stapaju sa sivim nebom pa se sve pretvara u magličastu belinu ili beskrajna obala okićena malim školjkama i algama i talasima koji šušte poput svile dok im penušavi jezici jure napred da bi se začas opet razlili ka pučini.

izvor: intelligenttravel.nationalgeographic.com

A ovde to i nije toliko važno. Samo treba zatvoriti oči i pustiti slani ukus vlage da se lepi za naše usne. I stopiti se sa hučanjem vetra koji u sebi nosi drevne zvuke gajdi i topote konja koji se u divljem galopu spuštaju sa nazubljenih stena. I osluškivati. Tako ćemo čuti kako se i u prirodi koja više uzima no što daje može živeti i sačuvati sve ono što nas čini posebnima i drugačijima od ostalih.

photo: Thomas Gorman

Нема коментара:

Постави коментар