субота, 10. децембар 2016.

Rekom Ob kroz Rusiju – nepregledne lepote Sibira



U bespućima Rusije, tamo gde počinju ogromna prostranstva iza visokih venaca Urala, koja ovu ogromnu zemlju dele na dva kontinenta, Evropu i Aziju, počinje velika uspavana zemlja, kako joj tatarsko ime kaže – Sibir. A u njegovim nepreglednim ravnicama, tajgama i tundrama, koje se smenjuju sa visokim snežnim planinama, leži jedna velika reka – Ob.

ob2
izvor: wikipedia.org


Neki su za nju saznali iz ukrštenih reči, neki igrajući Zanimljivu geografiju u školskim danima, ali ona je najvažnija za ceo Sibir. Ogromna, plava, dok ubrzava niz visoravni i lenjo se valja kroz nepregledne ravnice, nosi život i pod ledom i kad u letnjim danima izlije svoje hladne vode, pa prekrije polja i načini neprepoznatljivim svoje velike rukavce.

ob fishki.net
izvor: venividi.com


Sam njen početak skriva se u šumama gorostasne planine Altaj, ogromnog masiva koji se proteže na Rusiju, Kazahstan, Kinu i Mongoliju.

ob katunj vikipedija
izvor: fishki.net

I baš na njoj, među visokim brdima, spajaju se dve reke: Katunj, koja svoje ledene vode skuplja od glečera koji se lagano sliva sa najvišeg vrha Beluhe i Bija, koja duboko među divljim šumama ističe iz Teleckog jezera.

ob bia telecko jezero venividi
izvor: wikipedia.org

One zajedno stvaraju Ob, koji polazi sa ovih visokih padina, spreman za dug put kroz nepregledne ravnice Zapadnosibirske nizije.

ob altaj
izvor: svyato.info


Ova ogromna reka dobila je ime upravo po svojoj veličini. Sibirski narodi Nenci, Hanti i Mansi je u svom jeziku nazivaju velikom rekom, a Komi njeno ime vezuju za sneg i smetove jer je zaleđena i prekrivena snežnim pokrivačem veći deo godine. Rusi su je prvi put otkrili kada su lovci i trgovci zajedno sa vodičima Komima prešli na drugu stranu Urala. A postala je njihova nakon pohoda na Sibir, koji je predvodio ruski istraživač i vođa kozaka Jermak Timofejevič.

neneci vikipedija
izvor: wikipedia.org


A ona, planinska i jaka, spušta se krivudavo niz visoravni Altaja, prepuna riba i života, čak i kad je pod ledom čitavih 170 dana u godini. Dubi svoje korito kroz ruske tajge, među stoletnim jelama, borovima i arišima sve do treperavih breza, u čijim se šumama skrivaju medvedi i vukovi.

ob altajski deo
izvor: svyato.info


Prvi grad kroz koji prolazi je Barnaul, a kod njega su i prvi mostovi koji je natkriljuju. Na ovom prostoru je prekrivena ledom od novembra do aprila, ali i pored toga, klima ovde nije neprijatna za život.

ob barnaul
izvor: gellolivejournal.ru

Kad izađe iz Barnaula i nastavi svojim nepredvidivim tokom, u dolinama rađaju dinje i lubenice i na sve strane su rasuti vinogradi, koji u ranu jesen daju krupno zrelo grožđe.

ob altajski kraj photosight
izvor: photosight.com


Svojim tokom Ob čini i granicu između Altajske i Novosibirske oblasti, pa preko Kamena na Obu ulazi u novi kraj dok se polako približava prvoj i jedinoj brani u svom toku.

ob brana novosibirsk
izvor: nsk.novosibdom.com


Ispred velikog grada Novosibirska između sredinom 20. veka izgrađena je brana. Da bi se napravilo veliko veštačko jezero, potopljena su mnoga sela i deo grada Berdsk. Tako je nastalo popularno Opsko more, kako ga nazivaju stanovnici Novosibirska i koriste za rekreaciju, ali i lečilište. To je zapravo najveće veštačko jezero u Sibiru i nazivaju ga još i Novosibirski rezervoar jer se u njemu nalazi velika količina vode neophodna za rad hidroelektrane.

ob novosibirski rezervoar
izvor: nsk. novosibdom.com


A potom reka ulazi u najveći grad u svom toku i celom Sibiru – Novosibirsk. On je osnovan kada je zbog velike Transsibirske železnice, koja je izgrađena krajem 19. i početkom 20. veka, spojivši celu Rusiju, od Moskve do Dalekog Istoka, podignut prvi most preko Oba.

ob novosibirsk zeleznicki most nsk.novosibdom
izvor: gellolivejournal.ru


U ovom ogromnom gradu oštrih sibirskih zima, preko Oba ima najviše mostova, čak osam, a među njima je i najveći metro most na svetu, podignut krajem 20. veka.

ob metromost
izvor: metromost.com


Ipak, možda je najlepši Oktobarski ili takozvani Komunalni most, koji je podignut sredinom 20. veka. On je bio prvi novosibirski napravljen za automobile, tramvaje i pešake.

ob most novosibirsk twitter
izvor: twitter.com


Po izlasku iz grada rasprostire se velika Zapadnosibirska nizija, prošarana šumama breza, borova i jasika, drvećem smreke i jele i stabljikama gloga, tipičnim za sibirske tajge, prepune vetrova i mraza, a u jesen najlepših boja koje priroda ume da stvori.

ob1
izvor: panoramio.com

I sam Ob postaje prava ravničarska reka, spora u svom širokom toku i prepuna rukavaca i skrivenih ritova, nastalih kad se reka razliva po okolnim poljima kad se otope snegovi ili nadođe od velikih kiša.

ob u svitanje irkutsknature
izvor: irkutsknature.ru


U Tomskoj oblasti, kod mesta Malobragino, u Ob se uliva reka Tom, koja nosi vode sa planine Abkan, koja kao i izvor Oba, potiče sa lanca Altajskih planina.

ob tom
izvor: panoramio.com


Pa zatim, osvežena novim vodama krivuda dalje, ostavljajući svoj izuvijan tok sve do novih voda i nove pritoke – reke Čulim kod mesta Mogočinovo. I ona potiče sa ogranaka Altaja i sporo teče kroz veliku ravnicu da se sastane sa Obom i nastavi sa njim svoj put ka moru.

ob culjim
izvor: pikabu.com


Kao i svaka ravničarska reka, i Ob ima mnogo pritoka. On nastavlja dalje ka zapadu da se proteže kroz prostranu niziju i travnate površi, između nepreglednih zelenih prostranstava i beskrajnog modrog neba. I sve do sledeće reke, reke Ket, koja ga čeka kod mesta Kolpaševo.

ob ket
izvor: yaplakal.com


Reka Ket je posebno važna za Ob jer je u 19. veku preko nje napravljen kanal koji je povezao ovu veliku reku sa Jenisejem.

ob jenisejski kanal puzoterok
izvor: puzoterok.com

To je napravljeno radi transporta drveta, što je bila jedna od njenih najvažnijih delatnosti, jer iako uglavnom zaleđena, plovna je tokom cele godine.

ob zaledjen drive2
izvor: drive2.com

Ipak, od toga se odustalo jer je sam Ket zamrznut veći deo godine, a i Transsibirska železnica se pokazala kao ekonomičnije rešenje. Otada je kanal napušten.

ob pikabu reka sa barnauljskog mosta
izvor: pikabu.com


Iako manje korišćen zbog izgradnje železnice, Ob je nastavljao svoj tok, kako je priroda i napravila, nehajan za promene na svojim obalama. Kako tada, tako i danas. Sve kroz močvare i ritove koje na svom putu stvara, do velike reke Vasjugan, koja spaja svoje vode s njegovim prolazeću kroz velike ruske stepe i tajge.

ob vasjugan megaribolov
izvor: megaribolov.com


I sve tako do Surguta, hladnog sibirskog grada Hanti – mansijskog okruga, u kome se nad Obom diže veliki most, najduži na svetu sa jednim pilonom. Ovde počinje predeo ledenih zima, koje traju i 7 meseci.

ob surgut
izvor: panoramio.com


Putujući dalje na istok, kod grada Hanti – Mansijska, Ob se susreće sa svojom najvažnijom pritokom, zahvaljujući kojoj je toliko moćan i bujan. Na ovom mestu, u burnoj matici samog ušća meša svoje vode sa velikom rekom Irtiš.

ob usce sa irtisom
izvor: panoramio.com


Njena dužina, od izvora na granici Kine i Mongolije, sa sve pritokama Išimom i Tobolom, premašuje dužinu samog Oba, ali ona i dalje ostaje njegova najvažnija pritoka.

Tako nabujan i spor, posle ovog velikog ušća leti sve više plavi svoje obale i močvare, koje se priljubljuju uz njegove obale, pa čak i onda kada sa druge strane reke one postaju visoke i strme.

ob tajga
izvor: panoramio.com


Kod grada Pjeregrebnoja Ob pravi svoje najveće račvanje. Stvara dva rukavca, poznata kao Veliki i Mali Ob, koji teku odvojeno više od 400 kilometara da bi se kod grada Saleharda spojili u zajedničko korito velike širine, čak preko 20 kilometara, a dubine i veće od 40 metara.

ob rukavci
izvor: wikipedia.org


Odavde počinje kraj arktičke tundre, hladne surove sibirske oblasti, koja nagoveštava sve veću blizinu Arktičkog kruga i Severnog pola. To predeo u kome je Ob prekriven ledom 220 dana u godini. U davnim vremenima potpuno zamrznut, a zahvaljujući povlačenju večite zime na Arktik, ovaj deo Sibira je presvučen niskim biljkama, naviknutim na hladnoću, smrznuto tlo, mnoge dane bez sunca i oštru zimu od oktobra pa sve do juna. Tako i Ob, svojim tokom prati prirodu i u njenim surovim uslovima.

jamal3
izvor: yamal.ru


Kad stigne u ovaj poslednji predeo svog toka, Jamalsko – nenecku oblast i poteče kroz ledene krajeve poluostrva Jamal, zemlju na kraju sveta, kako mu i samo ime kaže, kroz mnogobrojne smrznute močvare, počinje da stvara svoju ogromnu deltu pre nego što se stopi sa morem.

ob
foto S. Natenkov (snatenkov.ru)


Ušće Oba nalazi se u Opskom zalivu i reka se, široka i sklona razlivanju, i na svom poslednjem delu puta širi u nepregledni estuar, dug 80 kilometara, a širok od 30 do 90 kilometara. I to je njen poslednji dodir sa hladnim ledenim kopnom pre nego što se ulije u Karsko more, u zalivu koji razdvaja dva velika sibirska poluostrva – Jamal i Gidan.

ob karsko more jamal
izvor: wikipedia.org


I tako reka, koja čitavim svojim tokom teče kroz Rusiju, mada joj pritoke donose vodu iz Kazahstana, Kine i Mongolije, vijuga kroz hladni Sibir, kroz njegova zaleđena prostranstva i tamu dugih zima, blješti na suncu u svim jarkim bojama kratkog i bujnog leta i preliva se u svim najlepšim nijansama jeseni.

ob jamal polarna svetlost
izvor: yamal.ru

Ali, ona nas uči da i u surovim uslovima prirode, i u onim delovima naše planete koje nije obdarila toplinom i sjajem sunca, život može da postoji. I možda je tamo i vredniji jer je svaki novi dan nova borba za njega.

ob jamal
izvor: irkutsknature.ru

P.S. Naslovna fotografija je autorsko delo Dmitrija Starostenkova

Нема коментара:

Постави коментар