субота, 29. април 2017.

Kanjon reke Sutjeske – kroz bespuća lepote i slavnih dana


Na istoku Bosne i Hercegovine, krševite planinske zemlje, nalazi se entitet Republika Srpska. A u ovoj oblasti, tik uz granicu sa Crnom Gorom, protegle su se stene Dinarida, planina koje duboko sežu u Balkansko poluostrvo, a među njima, u duboko prosečenom kanjonu, istorijski i po lepoti znamenita reka Sutjeska.

sutjeska reka delalic hamo
foto Hamo Delalić

Kako i samo ime ove reke kaže, uska i klisurasta dolina i nju krasi. I kao i za mnoge druge koje vijugaju kroz krševitu Hercegovinu, ne zna se čije su obale lepše, u svoj svojoj divljini i strminama kojima priroda kao da se razmeće.

sutjeska kanjon reka dalibor delibasic
foto Dalibor Delibašić

Kao što svoj put probija kroz kamen, iz kamena i izvire. I to baš ispod vrha Vlasulja, na gorostasnoj planini Volujak, na visini od preko hiljadu i po metara.

sutjeska vlasulja volujak
izvor: panoramio.com

Tako ona počinje, kako joj i dolikuje, na krševitim obroncima planinskog masiva na koje se nastavljaju Maglić i Bioč. Tako prikuplja vode sa volujačkih obronaka Vilišta i Kuka i skuplja snagu za svoj siloviti prodor kroz stene.

sutjeska volujak panoramio
izvor: panoramio.com

Ona se izliva iz kamena mnogo vekova unazad, jer i sama planina ovde stoji još od ledenog doba, a dokaz za to su tragovi nekadašnjih lednika i veliki cirk Urdeni dolovi sa najlepšim ledničkim Trnovačkim jezerom, srcolikog oblika i neobične modre boje, u kome se ogledaju vrhovi Maglića, Bioča, Volujka i Trnovačkog Durmitora.

iserbia.rs
izvor: iserbia.rs

Kad se Sutjeska spusti sa Volujka, smiruje se uz kotlinu Čemerno.

sutjeska cemerno mapio.net
izvor: mapio.net

Iz nje se skuplja mnoštvo potočića i rečice Trtorišnica i Klobučarica, koji se spajaju kod mesta Žugovina i donose joj svoje vode, pa je u ovom delu reka tako bistra i plitka da se kroz kristalnu čistoću vidi svaki kamenčić njenog korita.

sutjeska reka panoramio1
izvor: panoramio.com

Sa druge strane su volujačke padine osute bukovom i četinarskom šumom i visoravni Previje prepune pašnjaka, livada punih leptira i kamenitih grebena, koji se kao čuvari nadnose na bistre vode Sutjeske.

sutjeska volujak wikimedia1
izvor: wikimedia.org

Tako osnažena mnogobrojnim rečicama i njihovim hladnim vodama, Sutjeska počinje da dubi svoju uzanu i duboku dolinu čije su strane osute šumama čije drveće izrasta i na najnepristupačnijim mestima.

sutjeska kanjon bor jajos peszt
foto Lajoš Pešt

Sa jedne strane njenih obala izdigla se Zelengora, planina neverovatne lepote, prepuna malih jezera, plavih kao nebo, koja su zbog svoje neverovatne plavetnosti nazvana “gorske oči” i impozantnih klisura Jabučnice i Hrčavke, bistrih planinskih reka koje žure da se uliju u Sutjesku, jedna pre ulaska, a druga po izlasku iz kanjona. Na njenim padinama je i lovište nacionalnog parka, u kome se uzgaja, lovi, ali i štiti divljač, medvedi, divlje svinje, divokoze i tetrebi.

stjeska fb np sutjeska
izvor: Fejsbuk, NP Sutjeska

Ipak, sva lepota najviše zablista na visini. Kod jednog od mnogobrojnih jezera nazvanih “gorske oči”, Donjih bara, kreće uspon uz kanjon Sutjeske sve do vidikovca Borić.

sutjeska donje bare panoramio
izvor: panoramio.com

I kad se stane na isturenu strminu ispod dva vrha, a daleko dole se plavi Sutjeska, čoveku se učini kao da će poleteti poput ptice.

sutjeska boric npsutjeska.info
izvor: NP Sutjeska.net

Preko okolnih planinskih vrhova, katuna rasutih po pašnjacima iz kojih se uzdižu kamenite goleti, zelenih gustih šuma i strmog kanjona koji čuva ostatke starih tvrđava, sve do modre Drine koja u daljini blista na suncu.

sutjeska kanjoni fejsbuk np sutjeska
izvor: Fejsbuk, NP Sutjeska

A daleko u dnu doline Sutjeska lagano teče. Odjednom se širi zaravan Suha, kroz koju protiče Suški potok, koji se uliva u reku i koji razdvaja Volujak od Maglića. Od njega se uzdiže gusta prašuma Perućica, kroz koju i sam  teče i sliva svoje brzake niz maglićke padine.

sutjeska suski potok mirko petkovic
foto Mirko Petrović

Odavde počinje kanjon Sutjeske, usečen među strme obronke Tovarnice i Volujka, sa stranama koje se skoro vertikalno dižu i do hiljadu metara iznad reke i skoro pa je i zaklanjaju od sunca.

sutjeska kanjon zimi panoramio
izvor: panoramio.com

Na samom ulasku nalazi se tunel Vratar, nazvan po nekadašnjoj srednjovekovnoj tvrđavi koja je nekada čuvala celu dolinu Sutjeske.

sutjeska kanjon tunel vratar izgori panoramio
izvor: panoramio.com

Stari zapisi kažu da su ovde bila podignuta utvrđenja sa obe strane reke, koja su služila za nadgledanje karavana koji su prolazili trgovačkim putem koji je povezivao unutrašnjost zemlje sa primorjem.

sutjeska kanjon reka vladimirNSSerbia
foto VladimirNSSerbia

Čuveni putopisac Konstantin Jiriček je u svojim beleškama ostavio pisani trag o tvrđavi podignutoj na veoma strmoj litici, na samom početku klanca, koja je služila kao carinarnica. Danas ostataka bedema gotovo da nema jer su prilikom gradnje puta zatrpani.

sutjeska iznad reke posle skretanja dragan sremac
foto Dragan Sremac

Odavde počinje područje Nacionalnog parka Sutjeska, koji je proglašen za prirodnu oblast od velikog značaja još sredinom 20. veka.

sutjeska np panoramio
izvor: panoramio.com

Kroz samo njegovo središte vekovima vijuga brza reka, po kojoj je park i dobio ime, a priroda za divljenje, prepuna planina, reka, jezera, pitomih dolina i visokih planinskih masiva, pašnjaka i stoletnih šuma je možda i najlepša u ovom delu Balkana. Zbog toga se i nalazi na listi zaštićenih područja Uneska.

sutjeska np npsutjeska.net
izvor: NP Sutjeska.net

U parku ka nebeskim visinama stremi Maglić, na kome se nalazi istoimeni vrh, najviša tačka Bosne i Hercegovine. Ova golema planina propela se na tromeđi Bosne, Hercegovine i Stare Hercegovine i njeni strmi obronci pravi su izazov za alpiniste i planinare da je osvajaju iz nacionalnog parka.

sutjeska maglic tomicaplanoinom.com
izvor: tomica-planinom.co

I dok Sutjeska svojim kanjonom mrvi njeno podnožje, šapuće tajne iz ko zna koliko davnih dana. I Maglić je ovde još od ledenog doba i krečnjak od koga je sazdan izrovan je tragovima iskonskih lednika. I sav šumi u granama bukava i borova, i sav blješti kada se sunce prospe po njegovim visokim kamenim visovima i bujnim jarkozelenim pašnjacima.

sutjeska prijevor pkencijan.com1
izvor: pkencijan.com

Pa kad se obronci survaju preko visoravni Prijevora i Vučeva, Mratinjske gore i bujne Perućice i sa njih brojni izvori, u dubini ih čeka Sutjeska, koja huči i grabi kroz prepreke i valja veliko kamenje odlomljeno od stena.

sutjeska kanjon reka nihad ciko
foto Nihad Čiko

Na padinama Maglića sve do samog kanjona Sutjeske proteže se velika prašuma Perućica, jedinstveni šumski rezervat u Evropi i najlepši biser nacionalnog parka. Ovo jedinstveno blago prirode jedno je od retkih sačuvanih prašuma na našem kontinentu.

sutjeska perucica fb np sutjeska
izvor: Fejsbuk, NP Sutjeska

Otkrivena je sredinom prošlog veka, kada su šumari istraživali Maglić i sliv reke Perućice.

sutjeska reka perucica panoramio
izvor: panoramio.com

Tada su u uvali između Volujka i visoravni Snježnice pronašli veliku uvalu sa prelepim bukvama, čije su šume bile neverovatno guste a stabla visoka preko pedeset metara. Pa pošto je cela oblast bila drugačija od svih ostalih koje se pojavljuju na Dinarskim planinama, ne samo po gustim stablima i visini već i po lepoti,  vrlo brzo je postala zaštićeno prirodno dobro.

sutjeska perucica prasuma i reka kovacevic miso
foto Mišo Kovačević

Sudar kontinentalne klime i blizina mora još su u ledeno doba omogućili biljakama da prežive u ovoj neobičnoj oblasti. Pa i kada su se vrhovi prekrili ledenim kapama glečera, o čemu nam govore mnogi ostaci iz ovih pradavnih vremena, niži delovi su ostali bez snega, zahvaljujući čemu je uspeo da preživi crni grab i mnogi četinari.

sutjeska perucica pinterst.com
izvor: pinterest.com

U dubini bukovih, jelovih i javorovih šuma skriveno je ogromno blago biljnog i životinjskog sveta. I ne zna se da li sve više odiše životom među gusto zbijenim stoletnim stablima, koja su na pojedinim mestima tako gusto isprepletena da su čak i neprohodna ili po planinskim vrletima, na kojima se gnezdi preko stotinu vrsta ptica, ali i selice, koje u jesen i proleće ovde nalaze svoja privremena skrovišta.

sutjeska sume fb np sutjeska
izvor: Fejsbuk, NP Sutjeska

I dok u dubini šume tišinu lomi kuckanje detlića o  koru hrasta kitnjaka staru nekoliko vekova, u dnu vlažne paprati izranjaju gljive, a kroz gusto šiblje ponegde izvire plašljive oči srndaća i divokoza, grančice se lome pod teškim korakom medveda i divljih veprova u potrazi za hranom. Šunjaju se ovde i divlje mačke i lisice, sve u borbi za opstanak, a nad svima njima, nad kamenim grebenima i surim strminama, preko neba preleću orlovi krstaši.

sutjeska divokoze fejsbuk np sutjeska
izvor: Fejsbuk, NP Sutjeska

Najveće lepote Sutjeske i celog kraja koji je okružuje najbolje se doživljava sa vidikovaca. Jedan od najlepših izdiže se iznad stoletnih vrhova Perućice.

sutjeska vodopad skakavac fb np sutjeska
izvor: Fejsbuk, NP Sutjeska

To je Dragoš sedlo, zastrašujuć u lepoti svog vidika. Sa njega se otvara veličanstven pogled na duboku, šumovitu i nepristupačnu uvalu Perućice i vodopad Skakavac na istoimenoj reci, koji se u srcu prašume stropoštava sa visine od preko 70 metara. Sa druge strane do neba se uspinju kamene litice Volujka, vrh Maglića, a preko kanjona visovi Zelengore. Pogled za nezaborav sa više od hiljadu trista metara!

sutjeska vodopad skakavac vladan scekic
foto Vladan Šćekić

Sa druge strane izdiže se Beškita, sastavljen od dva maglićka platoa povezana stazom sa kojih se pruža veličanstven pogled na prašumu i Dolinu heroja u Tjentištu.

sutjeska beskita thewildone.me
izvor: thewildone.me

Iznad njega se ide kroz gustu šumu, sve do visoravni i vidikovca Prijevor, ispod samog vrha Maglića. I opet nas čeka pogled od koga zastaje dah na lanac vrhova, od Trnovačkog Durmitora, Studenca i Badnja na Volujku, pa sve do zelengorskih obrisa na horizontu. A ispod su se rasuli prijevorski katuni, u kojima leti sve bruji od mukanja krava i zvona ovna predvodnika.

Prijevor2
izvor: Fejsbuk, NP Sutjeska

Kad Sutjeska izađe iz svog kanjona, u malom proširenju na obali, između Prosječenice, i Ćurevske klisure, smestilo se Tjentište. 

sutjeska curevo panoramio
izvor: panoramio.com

I baš na mestu gde se Usovački potok uliva u brzu reku, nalazi se spomen kompleks Dolina heroja iz Drugog svetskog rata.Njega čini Spomenik bitke na Sutjesci, podignut početkom sedamdesetih godina prošlog veka, koji je napravio vajar Miodrag Živković i pored kosturnica palih boraca.

sutjeska spomenik fb np sutjeska
izvor: Fejsbuk, NP Sutjeska

U obližnjem spomen – muzeju, delu arhitekte Ranka Radovića, sagrađenom sedamdesetih godina, među freskama oslikanih zidova upisana su imena čak 7 hiljada poginulih.

sutjeska muzej spomen dom tjentiste panoramio
izvor: panoramio.com

Baš ovde, o ovoj prirodi bogatoj lepotama i bujnim šumama, pod ograncima Zelengore, Ozrena, Milin klade, Volujaka, Maglića i Vučeva, sredinom 20. veka dogodila su se velika stradanja. Rekao bi čovek da je tako nešto nemoguće na ovakvim idiličnim livadama i vrhovima koji ponosno streme ka nebu, ali je ipak istina. Na ovom mestu odigrala se jedna od najvećih bitaka u Drugom svetskom ratu na tlu naše nekadašnje zemlje. Bila je to čuvena Peta ofanziva tokom koje su se partizani povlačili iz Sandžaka i Crne Gore prema reci Sutjesci. U danima juna baš na Tjentištu probijen je nemački obruč i tada su jedinice sa lakšim ranjenicima su uspele da prođu i nastave dalje. Bitka na Sutjesci ostala je zapisana u istorijskim analima.

sutjeska spomenik tjentiste trebinje059
izvor: trebinje059.com

A sve je okom kamere zabeleženo i na filmu “Sutjeska”, koji je sedamdesetih godina snimljen na ovom mestu, sa učešćem mnogih stranih slavnih filmskih glumaca.

sutjeska zelengora panoramio.com
izvor: panoramio.com

I Sutjeska nastavlja da teče dalje, kao i svaka reka koja ne haje za smrt na svojim obalama već, kako je priroda to udesila, neumitno teče ka svom ušću.

sutjeska kanjon reka panoramio1
izvor: panoramio.com

Kod Suvoda brzo joj se pridružuje Hrčavka, njena najveća pritoka, koja se dubokim kanjonom probija sa Zelengore i čini još jednu od prirodnih lepota ovog veličanstvenog parka od koje zastaje dah.

sutjeska hrcavka panoramio
izvor: panoramio.com

I sve dalje, pod padinama Vučeva, dok joj se približavaju Ćurevski potok i Bukovik, sve do sela Kosmana, kod koga  Sutjeska okončava svoj put. Ovde se uz šum svojih nabujalih voda spaja sa lepoticom Drinom, da je ona dalje sa sobom nosi kroz nove kanjone i nove reke.

sutjeska usce panoramio
izvor: panoramio.com

A dok nad maglićkim vrhovima zalazi sunce, u smiraju dana priroda se sprema da spava. Pa visoko nad rekom koja huči čovek može da bude srećan što na planeti još uvek postoji parče koje je ostalo netaknuto njegovom rukom. I da je na njemu sve prepušteno prirodnim iskonskim zakonima: rađanje i umiranje, život i smrt spleteni u svojim večitim ciklusima, među stablima i granama, među životinjama i cvetovima na kojima drhte leptiri. I tako za sva vremena priroda caruje da je niko ne poremeti i ne oskrnavi.

Sunset at Maglic Mountain - Sonnenuntergang am Maglic
izvor: ralfdarius.photoshelter.com

Нема коментара:

Постави коментар