недеља, 31. децембар 2017.

Novogodišnje noći u gradovima sveta


Bilo da spadate u one koje novogodišnja euforija hvata žestoko ili u poslednjoj noći u godini odlazite u krevet kao da je bilo koja druga, sigurno primećujete kako se u svetskim metropolama prosto nadmeću ko će lepše i raskošnije proslaviti ulazak u novu godinu, doživljavajući je kao neki novi početak, makar i simbolično.

izvor: duckworld.com


Iako zapadne zemlje Evrope i Severne i Južne Amerike više pažnje poklanjanju Božiću, većina podjednako obeležava i Novu godinu i to raskošnim vatrometima, ali i ukrašavanjem ulica, postavljanjem velikih svetlucavih jelki po glavnim gradskim trgovima ispod koje se kriju pokloni namenjeni najmlađima.

izvor: paradisotravel.com


Postoje i mnogobrojni običaji vezani za doček Nove godine. Grci veruju da će u narednoj imati više para ako u novogodišnjoj noći budu igrali karte, Španci za sreću moraju da pojedu 12 zrna zrelog grožđa, u Brazilu se oblače u belo da bi oterali novogodišnje zle duhove, na Novom Zelandu iz istog razloga udaraju u posuđe, a u Čileu čiste kuću metlom ne bi li oterali negativnu energiju. Neki idu tako daleko da sežu u ekstreme - ruski ronioci Novu godinu slave tako što se spuštaju do dna Bajkalskog jezera i formiraju oblik novogodišnje jelke.

thestartv.com


Verovali u novi početak i sreću koja se u njemu skriva ili ne, Zemlja se neumitno okreće i Novu godinu prvo donosi pacifičkim državama Kiribati i Samoa, a tek na kraju stiže na ostrvo Nijue, koja pripada američkoj Samoi.


izvor: carlanthonyonline.com

Najlepši gradovi sveta je jedan po jedan dočekuju veličanstvenim vatrometima i razdraganim proslavama. Tačno u ponoć poljupce razmenjuju oni koji se vole, a onda slede i svi ostali, sa najsrdačnijim željama.

izvor: newslanc.com

 Jedan od najpopularnijih destinacija na svetu, Rio de Žaneiro, poznat je po najvećoj jelci koja pluta na vodi.


izvor: daytours4you.com

Pa ipak, topla novogodišnja noć ne može da prođe bez velike žurke i vatrometa nad plažom Kopakabanom. 

izvor: thinglink.com

Nešto severnije, u najpopularnijem američkom gradu Njujorku, snega najčešće ima u izobilju. On upotpunjava prazničnu atmosferu, posebno na klizalištu pod raskošnom jelkom u Rokfeler centru. 

izvor: vogue.com

Ali ono po čemu je ovaj neverovatan grad najpoznatiji je veliki doček Nove godine na Tajms skveru, na kome se uz ogroman vatromet sa nebodera na Menhetnu spušta velika kristalna kugla koja donosi početak sledeće godine.

izvor: rosiegladys.com
 
izvor: ticketsource.com

 

Nova godina najpre stiže u najudaljeniji kontinent – Australiju. Sidnej je već tradicionalno dočekuje spektakularnim vatrometom nad čuvenom Sidnejskom operom u obliku školjke.

izvor: abc.net.au


Bez obzira na sav trud ostalih kontinenata, Azija je nenadmašna u pravljenju najfascinantnijih vatrometa. Ne zna se da li su lepši u Pekingu, hongkoškoj luci Viktorija, Manili ili Singapuru.

izvor: dawn.com


Mnogi bi se ipak najpre opredelili za onaj u Dubaiju.

izvor: holidayme.com


A da se ne svodi sve samo na vatromet, dokaz su Japanci, koji u svojoj ukrašenoj prestonici Tokiju u novogodišnjoj noći u nebo puštaju na hiljade belih balona.

izvor: dawn.com


U evropskim gradovima sjati se na milione turista da dožive neponovljive dočeke na otvorenom.

izvor: tripadvisor.com


Iako ledena, Moskva je među najlepšim gradovima u prazničnom ruhu. Snežne i jake zime i same doprinose novogodišnjem duhu, posebno klizališta pod svetlucavo okićenim velelepnim građevinama, ali i ulicama prepunim ukrasa sve do vatrometa nad Crvenim trgom u najluđoj noći.

izvor: thinglink.com


U Londonu se na Trafalgar skveru nalazi najlepša jelka Ujedinjenog Kraljevstva.

izvor: thewondrous.com

A Englezi najviše vole da prve trenutke Nove godine dočekaju uz vatromet i zvona Big Bena.

izvor: paradisotravel.com


Berlin važi za jedan od gradova sa najburnijim dočecima Nove godine. Na prostoru između Brandenburške kapije i Spomenika Viktorija nalaze se štandovi sa pićem i hranom i bine na kojima se održavaju razni scenski nastupi i manifestacije. Ali ponoćni vatromet ipak donosi najviše radosti.

izvor: paradisotravel.com


Pariz, grad svetlosti, i u Novoj godini svetli, još i jače, pogotovo Jelisejska polja i Ajfelova kula.

izvor: thegospelherald.com

I ovde turisti iz celog sveta hrle, što da bi videli najlepše okićenu jelku na svetu koja se nalazi u galeriji Lafajet, što da bi posmatrali veličanstven vatromet sa Monmartra.

izvor: sncf.com


I Italija ne zaostaje za Francuskom. U Rimu, na Trgu Venecija se još za Božić postavi velika jelka ispred koje stoje sveta tri mudraca koja nose darove malom Isusu. 

izvor: mindtheguide.com

Ali i Nova godina se podjednako slavi. Italijani je zovu La festa di San Silvestro i dočekuju je na Trgu del Popolo sa velikim vatrometima koji se ispaljuju iz celog grada.

izvor: paradisotravel.com


Prag, zlatni grad, zasvetluca i za novogodišnje praznike. Velika jelka blista na Starom trgu, a u novogodišnjoj noći najbolji je provod na Vacslavovom trgu.

izvor: instagram.com

Pa ipak, tradicionalni vatromet koji se ispaljuje iz parka Letna najbolje se vidi sa praških mostova nad Vltavom.

izvor: pragueguide.com

Na samom severu Evrope, islandskoj prestonici Rejkjaviku, sunce poslednjeg dana u godini sija samo četiri sata. Zato su njegovi stanovnici spremni da svetlost naprave sami. U gradu ne postoji organizovan vatromet već ga Islanđani spontano ispaljuju svaki iz svoje kuće, i to tako grandiozno da ne postoji kutak grada koji nije osvetljen.

izvor: paradisotravel.com


Na suprotnom kraju kontineneta, na portugalskom ostrvu Madeira, za Novu godinu se ispaljuje najveći vatromet na svetu, koji je od 2006. upisan u Ginisovu knjigu rekorda.

izvor: paradisotravel.com

A i sami ukrasi od hiljada svetlucavih lampica na amfiteatru luke Funšal stvaraju od njega fascinantnu binu.

izvor: visitportugalblog.blogspot.com


Ni Balkan ne zaostaje za lepotama novogodišnjih noći. U Zagrebu se od prvih dana decembra održava advent koji obeležava Božić, ali i Novu godinu.

izvor: citypal.com

U to vreme u blistavo okićenim krajevima grada održavaju se mngobrojne manifestacije i događaji a sve upotpunjuju mirisi medenjaka i zvuci božićnih zvončića. 

izvor: croatiaweek.com


I Sarajevo raskošno zablista kada se iznad Trga Bosne i Hercegovine raspuknu boje vatrometa.

izvor: hostelfrancferdinand.com


I Beograd, okićen svake godine sve više i šarenije, sa proslavama na više velikih gradskih trgova, može da se pohvali velikim vatrometom i prazničnim raspoloženjem zbog koga milioni turista dolaze da osete njegove damare. 

photo Lisa Quinoines
izvor: republika.rs

Poseban doživljaj predstavlja proslava pravoslavne Nove godine 13. na 14. januar, kada je iznad Hrama Svetog Save tradicionalno ispaljuje najlepši vatromet u zemlji.

izvor: novagodina.rs


Slavili u nekoj od svetskih prestonica ili u toplini svog doma, neka vam taj novi, prvi dan sledeće godine bude važan samo kao nova šanska da učinite ono što niste i sprovedete odluke koje već davno čekaju na vas. A ona cela neka vam bude najsrećnija do sad. Živeli! :)





Нема коментара:

Постави коментар